реклама

реклама

Сільські ради мають ухвалити остаточне рішення про приєднання до ОТГ або об’єднання в окрему самодостатню тергромаду. На цьому наголосив заступник очільника області Ярослав Березань під час засідання експертної групи з доопрацювання перспективного плану об’єднання територіальних громад. Минулої п’ятниці в ОДА розглянули варіанти утворення ОТГ у Смілянському та Черкаському районах.

черкаський2-1024x628

Ці два райони показали позитивну об’єднавчу динаміку. У Смілянському районі вже діє Ротмістрівська ОТГ. Чекають на призначення виборів ще три: Балаклеївська, Березняківська, Тернівська. Ті ж сільські ради, які не увійшли до складу ОТГ, ініціюють приєднання до вже діючих або розглядають інші об’єднавчі варіанти. Прагнення об’єднатися зі Смілою поки що не виявило жодне ближнє село. Аналогічна ситуація і з обласним центром. До Черкас міг би приєднатися Свидівок. Щоправда, стверджує секретар міської ради Ярослав Нищик, місто від такого об’єднання ніяких переваг не отримає.

– Зрозуміло, що Черкаси у разі приєднання Свидівка нічого фактично не здобудуть, – каже Ярослав Нищик. – Водночас реформа освіти можливості дітям із Свидівка навчатися у Черкасах не дає, а реформа первинної медицини й так надає право укладати договори свидівчанам з лікарями обласного центру. Що місто отримає з такого об’єднання – доволі дискусійне питання. Черкаський бюджет, отримавши мінімальні надходження, натомість матиме додаткові значні видатки з тої ж інфраструктури. Думаю, мешканці Черкас у разі об’єднання навряд будуть вдоволені таким варіантом. У міста й так десятки кілометрів доріг, які потребують ремонту, а Свидівок, де стан доріг також не з кращих, стане додаткови навантаженням.

черкаський3

У Черкаському районі, окрім Білозірської та Степанківської тергромад, після 28 жовтня запрацюють ще Русько-Полянська, Слобідська та Леськівська. Нині ці три ОТГ чекають на призначення виборів. До того ж, до вже утворених Ротмістрівської та Степанківської ОТГ вже виявили бажання приєднатися суміжні сільські ради.

– Більше половини території України вже покриті об’єднаними територіальними громадами і на Черкащині є райони, які вже майже повністю покриті ОТГ, – наголосив посадовець. – Зокрема, Корсунщина. Нині час добровільного об’єднання ОТГ вичерпується, тож сільські ради мають активізувати роботу у цьому напрямку. Зараз доопрацьовуємо перспективний план об’єднання громад, створений ще у 2015 році. Відтоді він зазнав чимало змін. Оскільки багато ОТГ утворилися там, як самі це ініціювали, а не так, як було прописано у плані. Крім того, загалом він не охоплював всю область. Водночас відбулося багато законодавчих змін стосовно ОТГ. Зокрема й стосовно міст обласного підпорядкування таких як Сміла. Їх визнано спроможними ОТГ й приєднання до них навколишніх населених пунктів відбувається без перевиборів депутатів та міського голови.

черкаський6

Нагадаємо, нині в області мають прямі міжбюджетні відносини 26 ОТГ, 9 – чекають на призначення виборів, трьом надали позитивні висновки ОДА щодо відповідності діючому законодавству. Ще три отримали позитивні висновки ОДА щодо приєднання, а у 6 створено спільні робочі групи з опрацювання проектів рішення про добровільне об’єднання.

Карта-ОТГ_03.08..2018-01-1024x723

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100