реклама

реклама

На сесії Золотоніської міської ради обговорили зміни до статуту міста, що пов’язані з можливим приєднанням до Золотоноші громад сусідніх сіл.

Про це пише «Златокрай».

На черговій сесії Золотоніської міської ради думки депутатів розійшлися при обговоренні інформації про внесення змін до статуту міста, яку озвучила начальник управління економіки Вікторія Остроглазова.

За її словами, у громадах, які виявлять бажання добровільного приєднання до Золотоніської ОТГ, будуть створені сільські комітети. Ці структури матимуть повноваження подавати пропозиції при формуванні бюджету об’єднаної громади; кошти, сформовані від діяльності цієї громади, акумулюватимуться задля її розвитку. Протиріччя поглядів присутніх «вилилося» у таку позицію, наприклад, з боку Ігоря Неліна:

– Ми беремо на себе відповідальність за розвиток сільської громади і частину її функцій, а кошти повністю віддаємо їй назад. То яка ж доцільність приєднання такої громади? Адже не секрет, що інфраструктура у селах знищена, надходження існують лише від сплати земельного податку. На мою думку, перед тим, як когось приймати у громаду, треба вивчити, що матиме, окрім головного болю, спільнота міста.

Міський голова Віталій Войцехівський зауважив, що, звісно, перед ухваленням рішення про приєднання до міської громади депутатами рахуватимуться усі цифри і всі перспективні плани створення ОТГ відкоригує життя.

– Так склалося історично, що з населенням Новодмитрівки, Вільхів, Мелесівки, Коробівки містяни живуть однією громадою: у наших школах навчаються сільські діти, на підприємствах міста працюють сільчани. Але офіційно вступити у нову фазу стосунків – справа самих сільських громад: чи це буде добра воля, чи як наслідок примусового приєднання у 2019 році, коли децентралізація вступить у завершальну стадію. Серед нових повноважень при створенні ОТГ – можливість розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення, що, в першу чергу, дозволить забезпечити обіцяними земельними наділами учасників АТО, яких роками водить за носа Держгеокадастр, – прокоментував міський голова.

Наталія Зеленська навела приклад успішної діяльності Іркліївської ОТГ, яка активно залучає спонсорські кошти, виграє гранти, бере участь у різноманітних конкурсах і тендерах.

На думку Володимира Мірошніченка, об’єднання боятися не варто, бо до цього підводить саме життя. Як зауважив Віктор Душка, створення ОТГ – це не примха Золотоноші, цю норму встановлює Закон України.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100