реклама

реклама

Ось уже більше тижня лихоманить Софіївку, село в Золотоніському районі, що стоїть на автотрасі Бориспіль — Запоріжжя і знамените своїм софіївським базаром. Цей же «базар» стосується іншого — сільської влади та громади.

31 липня влада тут змінилася, а точніше — була відправлена у відставку, пише «Черкаський край».

Як вважають ініціатори такого рішення — за прогул. На позачерговій 28-ій сесії сільської ради, скликаній за ініціативою чотирьох депутатів, заслухали питання про дострокове припинення повноважень сільського голови Руслана Семенюти. Його самого на сесії не було. Нікого не попередивши, не оформивши відпустки чи лікарняного, він кудись поїхав, а на третій робочий день його відсутності й сталася ця сесія, як остання крапля пред’явлених йому депутатами сільради претензій за зловживання службовим становищем.

Головувала на сесії депутат Антоніна Литовченко. У сесійному залі був кворум. Проводилося таємне голосування з бюлетенями і скринькою. Присутні одностайно, всі як один, проголосували за дострокове припинення повноважень сільського голови Софіївки Семенюти Р.С. З моменту дострокового припинення його повноважень тимчасово здійснювати повноваження сільського голови доручили секретарю сільської ради Ганні Литовченко у відповідності до частини 2 ст.42 та пункту 1 частини 3 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», їй же доручили контролювати виконання прийнятого рішення та в передбачені законом терміни внести клопотання перед Верховною Радою про призначення позачергових виборів у селі. Процедури при прийнятті рішення було повністю дотримано.

Це принципове рішення депутатів — оцінка роботи сільського голови чи змова за час його відсутності? Чи це боротьба за владу колишніх сільських голів Софіївки, починаючи від Ганни Гриб, Олександра Капленка і щойно відправленого у відставку Руслана Семенюти? З поїздки останній прибув наступного дня після описаних подій і вже проінформованим про дострокове припинення своїх повноважень голови. З’явився вже після закінчення робочого дня, коли сільська рада була закрита, і на правах господаря зайшов туди та забрав комп’ютер і системний блок та повіз у невідомому напрямку. Наступного дня зранку, оголосивши про крадіжку, на ноги підняли й наряд поліції. Комп’ютер знайшли в райцентрі в майстерні заблокованим, де з ремонту його зі зміненими паролями забрала секретар сільради, оплативши ремонт власним коштом.

Руслан Святославович і надалі почуває себе сільським головою, про що при кожній нагоді нагадує сільчанам. Секретарю, котра веде діловодство, не віддає книгу розпоряджень. Намагається забрати печатку. Тож секретар Ганна Литовченко у перервах між роботою час від часу ходить на крапельницю у ФАП до іншої Литовченко — жінки з таким же прізвищем — Ліди Яківни, яка близько двох десятків років працює в цій медустанові. До речі, до своїх пацієнтів вона добирається пішки, бо новий голова за три останні роки так і не спромігся забезпечити її обіцяним автомобілем меддопомоги, і як депутат сільської ради Ліда Литовченко, у зв’язку з цим має до нього претензії.

А ще в минулу суботу з ініціативи вже колишнього сільського голови скликали сходку, на яку звезли навіть не своїх людей. Присутні на ній голова райдержадміністрації Олександр Лісовий і виконуючий обов’язки начальника райвідділу поліції Олександр Матвієнко визнали, що збори були не правомочними. Звільнений голова подав до Золотоніського міськрайонного суду позовну заяву до Софіївської сільської ради з проханням визнати рішення незаконним. І суд вже встиг винести частину рішення, а саме — йому відмовив, визнавши дострокове припинення повноважень здійсненим фактом.

В тій же позовній заяві його власною рукою написано, що прописаний він… у кафе «Солоха» (за місцем свого бізнесу), а проживає в селі Гельмязів. Розташована при великій дорозі Софіївка завдяки торговому бізнесу могла б бути заможним селом. Якби один одному в тому бізнесі не переходили дорогу, не відтискали чи відбирали. Скидається на те, що й ця веремія закрутилася з такої ж причини. Та не будемо забігати наперед. Вже на 10 серпня, п’ятницю, у Софіївському будинку культури скликають збори виборців села, де за однією інформацією — розглядатиметься питання об’єднання в ОТГ, за іншою — питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутатів Софіївської сільської ради за народною ініціативою. Підпис — ініціативна група. На те зібрання й представника нашої газети запрошено. Зможемо своїми очима побачити і вухами почути. Отже, продовження в Софіївській історії далі буде.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100