реклама

реклама

Перші вибори в об’єднаних територіальних громадах Черкащини – на грані зриву. На сьогодні у ЦВК подано 17 комплектів документів на проведення перших виборів, ще 6 – на розгляді в ОДА.

39390191_1787172134723762_6032104760608292864_n
Ціна питання суттєва: якщо вибори не відбудуться, з 1 січня громади втратять фінансування від держави на свій розвиток, а понад 100 тис. черкащан, які живуть в ОТГ, – надію у силу місцевого самоврядування.

Річ у тім, що на засіданні 9 серпня ЦВК прийняла рішення зупинити розгляд питання про призначення перших і додаткових місцевих виборів до новостворених ОТГ. А також звернулася до комітету ВР України з правової політики та правосуддя про надання роз’яснень про наявне законодавче регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, а також можливості призначення ЦВК перших і додаткових місцевих виборів до ОТГ без проведення місцевого референдуму. Адже в квітні 2018 року Конституційний Суд визнав неконституційним та таким, що втратив чинність, закону „Про всеукраїнський референдум”.

39334521_679288352427680_8047386115486777344_n

Про небезпеку ситуації говорили сьогодні на прес-брифінгу у Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

„Позиція ЦВК сьогодні, на жаль, є деструктивною. І колосальна робота може піти насмарку. Не всюди було просто створювати громади, не всюди спокійно проходили сходки. Навіть в одній громаді був випадок погроз ініціативній групі, сільському голові. Якщо ЦВК не прийме рішення на користь людей, які прагнуть мати можливість самостійно вирішувати долю місцевості, на якій проживають, це буде поразка реформи децентралізації, - сказав заступник голова Черкаської ОДА Ярослав Березань. – Сподіваюся, ЦВК припинить протирічити сама собі. Бо, за їхньою логікою, виходить, що вибори, які комісія призначала до цього, нелегітимні. Здоровий глузд і закон, маю надію, переможе”.

Ярослав Березань додав – питання не лише в перших виборах, ще три громади в області чекають на приєднання до існуючих ОТГ.

Особливо гострою є ситуація на Черкащині, зауважив директор обласного Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько.

„Черкащина є лідером в Україні по створенню громад і тут найбільше ОТГ, які чекають перших виборів, - зазначив Сергій Слинько. – Те, що на сьогодні в Україні відсутнє правове регулювання всеукраїнських і місцевих референдумів, жодним чином не є підставою для не призначення виборів в ОТГ. На місцевому референдумі жодна наша ОТГ не була створена. ОТГ вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання територіальних громад. Згадана постанова ЦВК від 9 серпня є дуже сумнівною в плані законності і більше схожа на політичні ігри, які веде ЦВК, аніж на здорову логіку. Якщо не будуть проведені вибори цього року, відповідно, громади не зможуть отримати від держави кошти з 1 січня 2019. ЦВК має призначити вибори не пізніше, ніж за 70 днів до дня виборів. А вибори в ОТГ, згідно постанови ЦВК, визначені в останню неділю квітня і останню неділю жовтня. Щоб призначити вибори на останню неділю жовтня, час спливає завтра, 17 серпня. Отже, ЦВК матиме останню можливість призначити вибори. А ВРУ нині на канікулах і згаданому комітету, при всьому бажанні, швидко зібратися і дати висновок ЦВК не вдасться”.

Проблема з призупиненням виборів в ОТГ стосується понад 100 тис. черкащан. Одні з них мешканці Хлистунівки і чотирьох навколишніх сіл.

„Питання створення Хлистунівської ОТГ – це питання не одного року. У 2015 році депутати сільради ініціювали створення ОТГ. Були зустрічі, виїзди, громадські слухання, сесії у всіх селах, які мали бажання бути з нами разом в одній громаді. Хлистунівська ОТГ отримала висновок ОДА, позитивні розрахунки. Ми маємо можливості й бажання, але сьогодні маємо проблему з тим, що ЦВК не дуже уважно дивиться на це питання так, як селяни”, - висловила впевненість сільський голова Хлистунівки Городищенського району Наталя Сенкевич.

„Була проведена титанічна роботу з об’єднання Хуторів, Вергунів і села Червона Слобода, - згадала керівник ініціативної групи зі створення Червонослобідської ОТГ Катерина Бірець. – Селяни покладають великі надії на те, що в громаді будуть вирішувати самі свої проблеми. Коли виникає така ситуація, коли ЦВК чинить перешкоди, люди зневірюються. А вони повірили у зміни. Хотілося б устигнути створити бюджет громад, керівні органи, щоб увійти в правління з початку наступного року”.

Якщо вибори не будуть проведені вчасно, ОТГ отримають менше часу, який би могли витратити на свій розвиток - на реорганізацію та формування штату, щоб ефективно управляти ресурсами і комунальним майном.

„Варіанти розвитку подій – або ЦВК завтра призначає вибори на останню неділю жовтня, або все-таки під тиском перших осіб держави, народних депутатів, ОТГ, можливо, не завтра, а в дещо пізніший термін призначає вибори, які трохи відстрочуються. Висновок парламентського комітету, впевнений, буде позитивний, бо законодавство говорить на користь ОТГ. Крайній варіант, який уже виносився на комітет ВР і обговорювався активно на засіданнях Ради – формування нового складу ЦВК, який, можливо, буде більш відповідальний до своїх обов’язків і працюватиме на користь громади», - зазначив Сергій Слинько.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Проснулись 18.08.2018 08:11
Спали,спали, а тепер хтось винен.БЮТ дала команду, призупинити отг, щоб потім приєднувати, що скаже. ..А ви думаєте хто не хоче нового цвк, вірно БЮТ і пр, де заправляють з ширки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 ХХ 17.08.2018 06:54
Може вона була даремно з самого початку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100