реклама

реклама

Майже 700-сторінкове науково-популярне видання «Черкащина: історія краю та його людності», підготовлене провідними черкаськими істориками, побачило світ у видавництві Ю.Чабаненко.

Обкладинка2

Авторами книги, яка стала першим системним науково-популярним викладом історії Черкащини, здійсненим на засадах історичної регіоналістики (а не краєзнавства), стали науковці з Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Віталій Масненко, Володимир Поліщук, Юрій Михайлюк, Юрій Присяжнюк, Костянтин Івангородський, Сергій Шамара, Михайло Сиволап, Олексій Компанієць і відомі науковці (на жаль, нині вже покійні) Степан Горошко та Микола Щербина.

Підготовка видання, науковими редакторами якого виступили Віталій Масненко й Володимир Поліщук, тривала чотири роки.

Історію краю розглянуто з часів виникнення земної тверді аж до сьогодення. Науковці виходять із того, що Черкащина є не лише наймолодшою українською областю, а й давнім регіоном – спочатку порубіжним (навколо якого формувалося українське козацтво), а згодом – осердям сучасної України.

Книгу видано на замовлення департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської облдержадміністрації. Наклад – 1000 примірників. Більша частина тиражу розійдеться по бібліотеках та освітніх закладах Черкащини.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #28 Око 25.09.2018 11:37
Один із авторів Масненко сам себе тричі згадав у книжці як героя, а на колишнього ректора і колег хлюпнув брудом. Науково.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #27 Синоптик 08.09.2018 12:47
Щось автори збавили оберти у вихвалянні свого виробу. Мабуть, притомилися ... бідолашні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #26 Чорнобаївець 27.08.2018 08:24
Цитую Кугуты, Go Home !:
Цитую ПРОЧЕРК:
Черкащина є осердям сучасної України

Полищук(последн ий вообще не историк даже).

Від літературознавц ів й етнографів меньше шкоди, ніж від придворних істориків.
Так що норм.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #25 Чорнобаївець 27.08.2018 08:22
"Земна твердь" на черепахах - ось вона - істеришна "наука" во всєй красє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #24 Чорнобаївець 27.08.2018 08:19
Історії, як науки Не існує. Нама усталених Законів - нема НАУКИ.
А є лиш кон'юктурне трактування Подій (Без причинно-наслідкового Аналізу) в угоду існючій владі шляхом постійного переписування-редагування).
Так от - Науки немає, а науковців істориків ПОВНО ЗАВЖДИ.
А от літературознавц ю Володимиру ПОЛІЩУКУ,і ПРИНЦИПОВОМУ самозречному Археологу-Длсліднику й Аналітику Міші Сиволаму - Моя Щира ПОВАГА.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #23 bentankurcheg 26.08.2018 14:34
Книгу ще ніхто ніде не бачив, але гарлапанам все одно: не така! написали: не такі! рецензували: не ті! :-*
Всім вам жлобам-гарлапанам безкоштовна ( :P ) порада: не вякай, а сядь напиши та надрукуй "так як треба", тоді порівняємо. :lol: :lol: :lol:
Нех*й щастить :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #22 Борисов Артем 22.08.2018 10:53
"Це є ключовим питанням теми: ЧОМУ? Рецензенти, зрозуміло книги ще не бачили, бо вони не з Черкащини, а відповідно про її історію мають лише загальне уявлення." ну, пані Ярослава Верменич є фахівцем саме з історичної регіоналістики, тому ймовірно вона точно чила і рецензувала. Адже навіть в промо-тексті до книги ця галузь історії прямо названа.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #21 Борисов Артем 22.08.2018 10:21
На останок, не буду приховувати, що мені особливо близькі автори видання, адже М.Сиволап мій перший вчитель, Ю.Михайлюк мій колишній викладач і безумовно цікавий своїми роботами на сюжети пізньосередньов ічної історії, С.Шамара та В.Масненко знані історики (на жаль їх наукові інтереси лежать далеко від поля моєї тематики). Тому, варто просто дочекатись доступу до тексту і вже потім предметно судити про чесноти та прорахунки видання. А поки що можна тільки порадіти, що Черкащина має свох, місцевих спеціалістів які мають час та натхнення працювати з таким непростим матеріалом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #20 Борисов Артем 22.08.2018 10:19
Звісно, коли бачиш книгу від Великого вибуху до 2016 року завжди виникає питання про її наповнення і головне "Як?" як можна в такому малому об'ємі сконструювати послідовну історію таких розмірів. Що до певної "штучності" Черкащини як предмету такого наскрізного дослідження - тут ситуацію ймовірно, рятує саме підхід до теми з позицій регіоналістики, що б це не означало. Адже сучасна ситуація це результат дуже тривалих і складних, неоднозначних та не лінійних процесів формування регіону. Але, про це треба говорити після прочитання тексту.
Частина дописувачів (хоч і анонімних) очевидно, вже мали можливість ознайомитись з виданням. Сподіваюсь ми всі також матимемо невдовзі цю приємність. І вже після цього зможемо предметно говорити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #19 Борисов Артем 22.08.2018 10:18
Читаючи коментарі завжди дивуюсь цим дивним нікам ))) Чомусь праведний гнів і обурення завжди виступають практично анонімними. Ну то таке, буває.

По-суті, поки що окрім дизайну обкладинки, змісту та загальних даних про авторів та саме видання немає що обговорювати. Адже, наскільки розумію видано лише сигнальні примірники, і навіть не всі автори ще не отримали "на руки" готові тексти. Тому позиція "не читав але засуджую" дуже спокуслива але не конструктивна.

Дійсно, слова про твердь земну викликають певну посмішку, але це скоріше стилістичний прийом а ні ж якась серйозна заява. Що до дизайну то побачивши іграшкову (читай символічну) булаву варто придивитись і до карти що йде фоном. Як на мене досить цікавий прийом і до того ж інформативний. Помітно, що з картою працювали уважно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100