реклама

реклама

Масова акція на підтримку виборчої реформи має відбутися в Києві 6 вересня на площі Конституції перед Верховною Радою України. Учасники акції «Ні виборам за законом Януковича» вимагатимуть від провладних фракцій виконати свою передвиборну обіцянку і ухвалити новий Виборчий кодекс, яким запроваджуються відкриті списки для голосування на виборах. Нинішні виборчі правила запроваджено ще при Вікторові Януковичу, і їх вважають однією з причин політичної корупції в Україні.

Фото1

Виборчий кодекс ухвалено в першому читанні, проте його остаточне прийняття гальмують політичні сили, які зацікавлені у збереженні свого представництва в парламенті. Про це йшлося під час сьогоднішньої прес-конференції в Черкасах керівника Академії стратегічних досліджень Сергія Пасічника та представників політичних сил, які підтримують проведення акції.

– Нинішній закон, яким половина парламенту формується за мажоритарною системою, допускає обрання депутатів, які мають дуже незначну підтримку виборців – 10-20 відсотків (оскільки виграє той, хто набрав найбільше голосів), – зазначив Сергій Пасічник. – Крім того, є великий ризик того, що депутати, яких обрано під одними гаслами, дуже швидко приєднуються до іншої політичної сили (як правило, провладної). Єдиний плюс для виборців від їхньої діяльності – це те, що, коли вони голосують за провладні рішення, їм виділяють для округу шматочок бюджету. Потім вони кажуть виборцям, що це – їхній «здобуток».

Наступного року восени мають відбутися парламентські вибори, і важливо змінити виборчі правила не менше ніж за рік до виборів.

Голова обласної організації Народного руху України Валентина Коваленко, секретар облорганізації УКРОПу Анна Новак, представник «Самопомочі» В’ячеслав Скічко і лідер облорганізації Руху Нових сил Сергій Яковенко, виступаючи на прес-конференції, наголосили, що ухвалення Виборчого кодексу вкрай необхідне, щоб змусити депутатів витрачати зусилля не на підкуп виборців, а на серйозну законотворчу роботу.

Виборчий кодекс зводить докупи всі закони про вибори в Україні. Процедури виборів усіх рівнів буде уніфіковано і підведено під єдині стандарти і єдину термінологію. Головна новація Виборчого кодексу – запровадження відкритих списків.

Увесь склад парламенту планується обирати за такими правилами. Загальноукраїнський виборчий список кожної партії складається з 25 регіональних виборчих списків. До регіональних списків кожна партія включає своїх місцевих представників. Виборець голосує за партію і за конкретного місцевого кандидата-представника цієї партії. Після виборів визначають, які партії подолали виборчий бар’єр, і між ними ділять мандати в кожній області – пропорційно до того, скільки місць партія набрала в цій області. Після цього по кожній партії визначають рейтингове місце кожного кандидата, і мандати у Верховній Раді отримують ті кандидати, які набрали в регіоні найбільше голосів по своїй партії.

В акції «Ні виборам за законом Януковича» братимуть участь: Громадський рух «Чесно», «АвтоМайдан», Аграрна партія, ВО «Свобода», Громадянський рух ХВИЛЯ, партія «Громадянська позиція», «ДемАльянс», Європейська партія України, партія «Народний контроль», Народний Рух України, «Національний Корпус», ВО «Самопоміч», партія «Сила людей», рух «Визволення», Рух нових сил, Українська галицька партія, УКРОП.

Фото2

фото3

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100