реклама

реклама

Новий оглядовий майданчик, урочисто відкритий у черкаському парку «Сосновий бір», викликав неоднозначну реакцію містян. Хтось вважає, що це чудове місце, куди залюбки можна привести друзів з інших міст, інші ж критикують, що нічого особливого в майданчику немає, й він стільки не коштує, до того ж не захищає від дощу та сонця.

IMG_5584

Видання Zmi.ck.ua вирішило поспілкуватися з ініціаторами та авторами реконструкції майданчику, аби з’ясувати, на що витратили кошти та суть ідеї дизайну.

За словами керівника КП «Дирекція парків» Володимира Стойка, в цілому реконструкція обійшлася у близько 1 млн 450 тис грн (100 тис грн коштує проект, 1 млн 350 тис грн. – робота з матеріалами). Кошти на це були виділені з обласного бюджету.

«Парк загальнодержавного значення може фінансуватися з багатьох джерел, тобто як з місцевого, державного, так і з обласного бюджету. Старт початку роботи над проектом був у квітні минулого року. У 2017-му ми встигли зробити проект, освітлення та за кошти обласної субвенції ми зробили у парку струмки. Щодо освітлення: ці всі опори тягнуться аж до колеса огляду і через міст кохання, там також освітлено. 39 опор LED-світильники 54. Тут буде вночі, як удень. Світильники вмикаються разом із міським освітленням. А цього року нам довиділили кошти, і ми доробили весь оглядовий майданчик. Світильники вбудовані в підлогу, а ці «вітрила», коли їх колише вітер – вони починають "грати"», – розповідає Стойко.

Автором дизайну є Роман Турецький. Він пояснює, що оглядові майданчики у всьому світі не мають даху.

«На ньому не потрібно ховатися від дощу чи сонця. Оглядовий майданчик створюють, щоб прийти й відчути природу. Ти маєш бачити небо, сонце, хмари», – каже архітектор.

За його словами, дизайн цього місця вирізняється з-поміж загального вигляду парку. Й так було задумано, аби він ставав більше сучасним.

«Ми хочемо відійти від парку 50-річчя, адже ми за сучасне життя, сучасний погляд. У будь-кому разі знайдеться той, хто скаже, що зробили щось не те. Ми зробили сучасну архітектуру на 40 га радянського сприйняття. Це маленький шматок на 40 га парку, лише одна сота його частина», – говорить Роман Турецький.

Стосовно самої концепції архітектор зазначає, що майданчик нагадує вітрила, з-під яких можна споглядати на Дніпро.

«А Дніпро – це місто утворюючий фактор Черкас. Не було б Дніпра, не було б Черкас. Місто сформувалися, тому що тут транзит кораблів. Паруса ми зробили з нержавіючої сталі з оберегами. Обереги – це традиційні орнаменти вишиванок 16-17 століття, це берегиня і коловрат. А ще це все схоже на кольчугу. Кольчуга – це теж оберіг, обладунок, який захищає від біди», – пояснює дизайнер.

Увечері ж, за його словами, на майданчику створюється певна атмосфера: «Коли дме вітер, паруса рухаються, і складається враження, ніби ти рухаєшся по воді. З дамби видно цей майданчик, що також важливо. Коли темно, заїжджаєш у місто і бачиш його таку "візитівку"».

Заступник міського голови Юрій Ботнар, який посприяв виділенню коштів на реконструкцію, пропонує також встановити посеред майданчику потужний роутер, який би роздавав WI-FI. Цю ідею підтримує керівник КП Володимир Стойко. Тож у майбутньому черкасці й гості міста можливо матимуть тут і вільний доступ до інтернету.

реклама

Коментарі  

 
0 #4 Рибак 14.09.2018 22:49
100 тис. за проект, який нагадує палиці на яких сушаться рибальські сітки або випрана білизна. Потужного роултера тільки й не вистачає (в мізках).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 1 14.09.2018 10:00
Эта хрень будет способствовать укреплению обороноспособно сти страны!!! :lol: Тырте бюджет и. дальше!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Визитер 14.09.2018 08:32
Дуже схожа пісня порівнянно з оглядовим майданчиком за 9 лямів біля Панського на дамбі.
Особливо з підсвіткою - там теж розповідали що всю ніч буде яскраво горіть - а по факту одну ніч погоріло і усьо...

Тіпа - ви не розумієте велику красу і фантазію.... Ван Гоги доморощені
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 иван 14.09.2018 08:21
В парк ходять для того щоб відволіктись від гаджетів. Який роутер? :o :o :o
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100