реклама

реклама

Органами прокуратури Черкаської області спільно з правоохоронними та  контролюючими органами здійснюється системна робота, спрямована на виявлення та припинення фактів зайняття та використання на території області землі сільськогосподарського призначення без достатніх правових підстав.

Так, в інтересах держави, у вересні поточного року Звенигородською місцевою прокуратурою скеровано до судів області 3 позовні заяви за встановленими фактами самовільного зайняття земельних ділянок на території Лисянського та Катеринопільського районів загальною площею понад 70 га.

За розрахунками, проведеними фахівцями органів Держгеокадастру у Черкаській області, внаслідок порушення вимог земельного законодавства державі спричинено збитки на суму майже 140 тис. грн.

Зокрема, у Катеринопільському районі за відсутності будь-яких правовстановлюючих документів засіяно соняшником 26 га землі державної власності фермерським господарством, у Лисянському районі земельні ділянки площею відповідно 11 та 35 га самовільно використовуються для ведення товарного сільськогосподарського виробництва двома громадянами.

Згідно з вимогами прокурора відповідачам належить звільнити незаконно зайняті землі, які в подальшому мають бути ефективно використані державою в порядку, визначеному чинним законодавством. Робота на вказаному напряму продовжується усіма місцевими прокуратурами області.

Одночасно повідомляємо, що самовільне зайняття земельних ділянок є одним з найбільш серйозних порушень земельного законодавства. Зазначене правопорушення завжди спрямоване й безпосередньо пов’язане з порушенням належних власнику прав на розпорядження земельною ділянкою, яке може бути реалізоване виключно ним. Тому, відповідно до законодавства за самовільне зайняття земельної ділянки громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну відповідальність, а в разі завдання значної шкоди ії законному володільцю або власнику - кримінальну відповідальність, передбачену ст. 197-1 Кримінального кодексу України.

Про це інформує прес-служба прокуратури області

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100