реклама

реклама

Лідер «Самопомочі» та міський голова Львова Андрій Садовий учора побував із робочим візитом у Черкасах. Чи йтиме в президенти, так і не сказав, зауваживши лише, що «готовий до складних рішень». При цьому наголосив, що професія міського голови – найскладніша.

42388216_1808629672525396_2277749336072781824_n

Говорячи про черкаські деталі, Садовий був не надто конкретний, уникав гострих кутів та зводив розмову більше до загальних тем.

З місцевими журналістами він поспілкувався у одній з кав’ярень міста. Подаємо коротко відповіді на деякі питання, що стосувалися Черкас.

– У Черкасах точили дискусії щодо формату виїзного засідання сесії Черкаської міськради, що мав місце 22 серпня. Нагадаємо, депутати Черкаської міськради ухвалили на 57-му пленарному засіданні сесії 22 серпня ряд рішень і відбулося засідання сесії саме в Каневі, а не в Черкасах. Зокрема, черкащанка Алла Юрковська вимагає через суд скасувати «канівські» рішення. У виїзній сесії брали участь і представники «Самопомочі»…

– Я бачу штучно створений конфлікт, хтось не хоче втрачати владу. Влада в місті має належати громадянам, які через своїх представників – депутатів – мають здійснювати контроль виконавчої гілки влади. Але, обираючи мера, громада делегує йому право брати на себе відповідальність за всю виконавчу роботу. На ділі ж інколи депутати пробують «нарізати» повноваження, не несучи за це жодної відповідальності. Тому є потреба прописувати чіткіше законодавство, щоб вказувалася відповідальність і не було навіть потреби проводити сесії десь в інших містах. Звичайно, правильно було б, щоб сесії відбувалися в Черкасах. Щодо проведення у Каневі… Можливо, урочисту сесію, адже Канів свята для українців земля… Я не поінформований детально про вказане пленарне засідання, та думаю, та чи інша сторона оскаржувала рішення щодо проведеної сесії. Саме тому закон має бути однаковий для всіх. Та законодавство треба доопрацьовувати, щоб деякі депутати не мали бажання підміняти роботу виконавчих органів влади. Хотілося б, щоб Черкаси мали чіткий і сталий розвиток і щоб обрані депутати розуміли, що їх завдання в контролі влади, в роботі, а не в підміні виконавчих органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У місті діє два кримінальних угрупування», - черкаський політик

– Чи можна сказати, що в Черкасах до влади прийшов кримінал?

– Я не володію такою інформацією. Я, навпаки, чув іншу – протилежну версію. Але ще раз наголошу, що закон має бути один для всіх. У нас немає покарання за злочини. Моя родина сама пережила непростий період в житті, коли по нашому будинку стріляли. І досі справа незавершена, нема кінцевого рішення. А скільки випадків є грабунку і комунального майна і зазіхань на майно, але немає жодних кінцевих вироків судів і ніхто не сидить в тюрмі. Це стосується всіх міст. У нас правоохоронна система працює, коли комусь це вигідно. Сьогодні в багатьох містах криміналітет рветься до влади. Але, думаю, громадськість сама прекрасно знає своїх героїв і може проаналізувати чим ті чи інші люди займалися в 90-х роках і мати свій висновок. Мені некоректно коментувати ситуацію в Черкасах, бо я це знаю зі ЗМІ. Та й ЗМІ можуть часто давати дві протилежні думки. Я просто хотів би, щоб влада в місті завжди належала громадянам і вони б гордилися красою свого міста.

– Чи захоронювалось колись львівське сміття в Черкасах? На яких умовах?

– Свого часу мені в адміністрації Президента пропонували підписувати угоду, щоб «Самопоміч» переходила в інше підпорядкування. І тоді всі питання по львівському сміттю вирішать. Я на це не пішов. Якби не підтримка українців, звернення церков з проханням зупинити блокаду львівського сміттєзвалища, то невідомо чим би це завершилося. Коли були проблеми зі сміттям, ми зверталися до міст України з проханням допомогти прийняти сміття. Хтось під тиском адміністрації президента відмовив, хтось простягнув руку допомоги. Жодної машини незаконно ми нікуди не скеровували. Завжди мали підписані угоди.

До слова, зараз ми за підтримки ЄБРР провели у Львові перший етап тендеру для відбору компанії по будівництву заводу з глибинної переробки відходів. Цьогоріч плануємо розпочати роботи по будівництву. Це буде один з перших заводів в Україні. І коли в нас буде такий завод, то ми також готові будемо прийняти сміття і з інших міст.

– «Свобода» зараз отримала владу в Черкасах спів мірну з тією, як свого часу отримала ця політсила у Львові. Як ви співпрацювали з цією політ силою, допомагала вона?

– У минулій каденції дійсно більшість депутатів в міськраді були від «Свободи» і це був найважчий період моєї праці. Вони постійно пропонували різні ухвали, які не відповідали чинному законодавству. Здається, я більше 120 ухвал заметував. І суди були з ними, та я місто не зрадив, тримав руль твердо. І вони тоді мали 55 депутатів, а в нинішній каденції, здається, 7… Тобто, ми мали непрості відносини. Розумієте, «Свобода» є різна: внутрішня і на експорт…

2765098520446264824409881529145499o-600x450-300x225 – Як загалом ставитеся до націоналістичних угрупувань?

– Їх функція служити державі. А часто, коли  хлопці вдягають форму і починають творити безчинства – це зневага до держави. Я за повагу до закону і за здоровий глузд. Я навіть не можу уявити, щоб та чи інша міськрада проводила голосування і раптом заходили люди в формі і починали чинити тиск на депутатів. Якби щось подібне було в нас, я б припиняв сесію негайно. Не має право нога людини в формі приходити в залу, де приймаються рішення для держави, для міста. Такі речі недопустимі. Хоч у нас дехто використовує такі важелі впливу. (Нагадаємо, подібне відбувалося в Черкасах на сесії 29 січня 2018 року, коли на сесії були присутні молодики в камуфляжній формі – ред.)

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Орест 27.09.2018 01:41
Цитую історик:
Гарно сказав про "Свободу". Зграя ще та. Львів очистився, а ми ?

Їх рівень і межа - це марші зі смолоскипами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #3 історик 26.09.2018 15:36
Гарно сказав про "Свободу". Зграя ще та. Львів очистився, а ми ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Мікроскоп 26.09.2018 06:24
А що там робилаиБурдинос ? Вона хоч щось втямкала,з того що говорилось?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Самопоміч 25.09.2018 23:32
Сам собі поміч,що Львову зробив Сам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100