реклама

реклама

У ТРЦ «Хрещатик-Сіті», що в центрі Черкас, через коротке замикання електрообігрівального приладу в орендованому приміщенні на другому підземному поверсі виникла пожежа. Такими були тактичні навчання черкаських рятувальників напередодні відкриття унікального не лише для Черкас, а й для України торговельно-розважального комплексу.

 

За тактичним задумом, поки розгублений продавець повідомляв про загорання в адміністрацію, збільшувалася загроза розповсюдження пожежі на сусідні приміщення та на вище розташовані поверхи. Як часто буває у таких випадках, серед відвідувачів почала наростати паніка.

Враховуючи, що «Хрещатик-Сіті» належить до об’єктів із масовим перебуванням людей, диспетчер оперативно-диспетчерської служби одразу після отримання повідомлення про надзвичайну подію, усі пожежно-рятувальні підрозділи Черкаського гарнізону МНС направив до місця події за підвищеним номером виклику.

Для гасіння пожежі, крім підрозділів міського відділу МНС, було залучено ще й курсантів академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.

Усього в навчаннях взяли участь 48 рятувальників та курсантів, 7 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки.

– Ці навчання дозволили відпрацювати питання взаємодії підрозділів УМНС області з адміністрацією об'єкта та оперативними службами міста, провести тренування адміністрації та обслуговуючого персоналу під час евакуації з приміщень ТРЦ відвідувачів та штатних працівників, – повідомив керівник навчань, перший заступник начальника територіального Управління МНС у Черкаській області Сергій Сташенко. – Десятки штабних кабінетних відпрацювань різних ситуацій не замінять одного практичного навчання, коли рятувальники, керівники підприємства та пожежно-рятувальних підрозділів особисто на місці відпрацьовують кожен свій маневр.

Загалом рятувальники, перевіряючи боєготовність Черкаського гарнізону під час гасіння великих і складних пожеж, у ході проведення цих навчань поставили перед собою кілька важливих завдань. Зокрема, не лише вивчити планування та технічні особливості об’єкта, а й, враховуючи архітектурну специфіку торговельно-розважального центру, тренувати керівний склад середньої ланки пожежно-рятувальних підрозділів черкаського гарнізону МНС у проведенні бойового розгортання та дій за різними схемами.

Особливої уваги під час навчання надавали газодимозахисній службі МНС, на яку буде покладено основне навантаження під час проведення рятувальних заходів під землею та служба організації зв’язку, повідомляє прес-служба МНС області.

Довідка

«Хрещатик-Сіті» – це перший та найбільший в Черкасах торговельно-розважальний центр формату Fashion Center, що відповідає вимогам сучасного торгового центру.

Його унікальність полягає в його архітектурно-будівельній складності, адже цей торговий комплекс побудований одразу на 5 рівнях: 2 наземних поверхи та 3 підземних. По-друге, загальна площа усіх торговельних та технічних приміщень центру складає 25 000 кв.м., що є найбільшою з-поміж подібних закладів в Україні. По-третє, в денний час у будівлі, крім обслуговуючого персоналу (приблизно 150 осіб на кожному поверсі), розраховане одночасне перебування понад 1000 людей.

Зважаючи на це, об’єкт, як і кожен заклад із масовим перебуванням людей, викликає підвищену увагу з боку рятувальників.

Пожежі на таких об’єктах належать до найбільш складних та небезпечних, оскільки, висока температура всередині приміщень, які не мають віконних прорізів, а також сильне задимлення сходових клітин, коридорів, холів та інших шляхів евакуації створюють найбільшу небезпеку для життя людей, особливо для тих, що не здатні до самостійного пересування та евакуації. До того ж, проведення робіт із ліквідації надзвичайних подій в торговельних закладах зазвичай істотно ускладнюють швидке поширення вогню через вентиляційні канали, шахти, люки, інші комунікації, а також деформація та обвалення будівельних конструкцій.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100