реклама

реклама

Десяток молодих дубів, які виросли з жолудів від вікових дубів на Чернечій горі, висадили у Моринцях. Першу алею саджанців у межах загальноукраїнської екологічної акції «Дуби Шевченка єднають Україну» заклали цими ми вхідними у Моринцях за участі міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака та першого заступника міністра освіти України Володимира Ковтунця. Долучилися до акції й обласні владці.

DSC0014

Нині на батьківщині Тараса Шевченка збереглося три дуби, які бачили дитинство митця. Двом із них уже більше тисячі років, ще одному – за вісімсот. Ініційований проект окрім порятунку цих вікових дерев, має на меті висадження молодих дерев-спадкоємців в усіх куточках України, зауважив Остап Семерак.

DSC1455

– Насамперед ми говоримо про захист тих тисячолітніх дубів, які бачили Шевченка, – наголосив міністр. – Маємо зробити усе можливе, щоби захистити їх. Друга – поширення Україною нащадків дубів Тараса. Їхні жолуді будуть пророщені і роздані в усі куточки України. Вірю, що ці дуби будуть в Українському Криму, українському Донбасі. Хочу, щоб ці дуби-спадкоємці проросли в усіх куточках України, скріпили нашу землю, волю, віру і об’єднали весь український народ у перемозі.

DSC1388

Остап Семерак наголосив, що тутешній Національний історико-культурний заповідник має формально звернутися до Міністерства екології для старту процедури. Це необхідно насамперед для того, аби були підстави звернутися до Президента і видати указ про національний статус дубів у Моринцях і Будищах.

DSC0010

Черкащина то є зменшене відображення цілої України, зауважив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. Тож не дивно, що звідси родом стільки визначних митців та визначних діячів України.

– Черкащина є серцем України, – додав посадовець. – Ми маємо свої гори у Каневі та Чигирині, своє море – Кременчуцьке водосховище, свої поля та ліси, то є Холодний Яр, і навіть свої скелі у Буцькому каньйоні. Тарас, син цієї землі, завжди звертався до бога, навчав нас любити рідних та близьких, а також – бути сильними. Так, наша нація – нація хліборобів. Тальянки та Легедзине, де збереглися артефакти Трипільської культури, тому доказ. Ми навчені сіяти та орати. Але, коли ворог приходить на нашу землю, мусимо кидати рало і брати зброю захищати свою землю, віру, землю, спадщину. Для цього маємо єднатися. Тож символічно, що дуби, як символ міцності та могутності нації, з Тарасового краю роз’їдуться по всій Україні.

DSC0032

Продовжилася еко-акція у Будищі. Саме у цьому селі, козакуючи у пана Енгельгардта, малий Шевченко ховав у заповідних вікових дубах свої малюнки. Тут зібрали молоді паростки – нащадки вісімсотлітнього дуба та жолуді. Вони уже помандрували до Херсонщини, Донеччини, Львівщини, Чернігівщини, Київщини, Полтавщини. А у Хорольському ботанічному саду, що у Полтавській області, заклали другу алею дубів-спадкоємців.

DSC0042

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

DSC0055

DSC0090

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Педро 09.10.2018 16:28
Черкащина завжди мала гарний дубів у владі. Крім твердолобості, щоправда, вони мало чим вирізнялись
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100