реклама

реклама

З приходом осені зростає ймовірність захворіти на грип чи ГРВІ. «Якщо дотримуватись кількох простих правил, шанси підхопити інфекцію зводяться до мінімуму», - переконана сімейний лікар АЗПСМ, що у Червоній Слободі, Ірина Ракітіна. Про це пишуть "Смілянські обрії"

Їсти гаряче і не перемерзати

292beb8c5a17214dd89a121e2f7520aa_L

Перш за все, потрібно подбати, щоб раціон харчування був збалансованим.

- З їжею білки, жири та вуглеводи мають надходити в потрібній кількості, - радить фахівчиня. – У раціоні мають бути м'ясо, риба, овочі і фрукти. Добре впливають на організм гарячі страви. А також продукти, багаті на вітамін С. Це смородина, яка смакує, як-то кажуть, і з чаєм, і з хлібом, а також капуста, з якої можна зготувати багато смачних та корисних страв.

Окрім того, в розпал епідемії вірусних захворювань варто уникати великого скупчення людей і частіше мити руки.

-   Впродовж дня ми безліч разів несвідомо торкаємося обличчя. А слизові оболонки – це ворота для мікробів, які «осідають» на наших руках, -  пояснює Ірина Миколаївна. -  Зрозуміло, що приміщення потрібно частіше провітрювати, а також робити вологе прибирання. Адже мікроби гинуть при низьких температурах.

Серед простих порад зміцнення імунітету - необхідність дотримуватись режиму праці та відпочинку, не перевтомлюватися. Добре також займатись спортом, більше гуляти на свіжому повітрі, якщо погода дозволяє, вдягатись відповідно до погоди, щоб не перемерзати.

Вересень і жовтень – кращі місяці для вакцинації

При цьому Ірина Ракітіна акцентує увагу, що при виникненні симптомів погіршення самопочуття, навіть незначних, краще звернутися до лікаря.

-  Людина не може самотужки розрізнити, чи в неї ГРВІ чи грип. І якщо вірусну інфекцію можна подолати народними засобами на кшталт «чай з калиною-малиною», то від грипу чайок не допоможе. А наслідки можуть бути серйозні – ускладнення в роботі серцево-судинної системи та нирок. Для профілактики захворювання добре зробити вакцинацію. Особливо людям, які належать до груп підвищеного ризику.

На аргумент, що зараз у суспільстві досить неоднозначне ставлення до вакцинації і безліч негативної інформації, лікарка зауважує, що вакцини від грипу, які зараз представлені на ринку, - «сертифіковані, перевірені і безпечні».

-  Навіть якщо людина, яка вакцинувалась, захворіє на грип, його перебіг буде легшим, а ускладнень – менше, - констатує сімейний лікар Ірина Ракітіна. – До речі, найкращі місяці для вакцинації – вересень та жовтень.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Гроші 11.10.2018 10:26
У раціоні мають бути м'ясо, риба, овочі і фрукти, дотримуватись режиму праці та відпочинку, не перевтомлюватис я. Добре також займатись спортом, більше гуляти на свіжому повітрі. Гарні поради! :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100