реклама

реклама

Днями корсунське село Черепин приймало поважних гостей. Малу батьківщину народного героя Китаю Григорія Кулішенка відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол КРН в Україні Ду Вей. На розвиток тутешньої школи та музею українського героя китайсько-японської війни КНР спрямують понад два мільйони гривень.

Цьогоріч минає 79 річниця з дня загибелі уродженця Черепина льотчика Григорія Кулішенка. У 1938-1939 роках він брав участь у антияпонській визвольній війні. Під час останньої своєї операції його літак підбили. Тож льотчик вимушений був приводнюватися на річку Янцзи біля Чунциня. Врятуватися змогли лише штурман та стрілець-радист.

_DSC0375

– Я ніби приїхав додому, – зауважив пан Ду Вей, звертаючись до громади села. – Втім ці доволі банальні слова звучать від усього серця. Для більшості українців село Черепин – невеличке село, проте для китайського народу воно має неабияке значення. Бо це батьківщина Григорія Кулішенка. Його героїчне ім’я в Китаї знають усі. Ми не забуваємо про таких людей. Це наша традиція. За надану маленьку милість, треба віддячувати у сторицею. Тим паче, що жертва Кулішенка для нас – це не маленька мислість, а великий дарунок.

Китайський Уряд дав обіцянку не забувати героїзму Кулішенка та допомогти його малій батьківщині, зазначив пан Посол. Насамперед гості з Китаю надали 1,6 млн грн на розвиток місцевої школи, яка носить ім’я прославленого односельчанина. Списки з необхідними придбаннями очікують у Посольстві. Ще 15 тисяч доларів спрямують безпосередньо на музей Григорія Кулішенка. Експозицію якого, між іншим, наповнювали усім селом.

_DSC0376

– Маємо брати за зразок те, як китайський народ ставиться та шанує своїх героїв, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Сергій Овчаренко. – Українські воїни завжди славилися своєю звитягою та мужністю. І це визнають усюди. Навіть у далекому Китаї. Ми ж, нащадки тих, хто віддав своє життя за ідею, зараз боронимо свій рідний край. Тож нехай приклад таких, як Григорій Кулішенко, буде підтримкою кожному у важкі часи.

Між тим, Надзвичайний та Повноважний Посол КНР у Україні планує відвідати Черепин наступного року. Тоді, у 80 річницю із дня загибелі Кулішенка, у його селі планують відкрити пам’ятник землякові. Виготовлятиме скульптуру майстер з Китаю.

Про це інформує прес-служба ОДА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100