реклама

реклама

Стародавні монети та дві картини художника Івана Макушенка винесли злодії з музею в селищі Лисянка. Фахівці оцінюють вартість украденого у кілька десятків тисяч доларів.

1 003_ Про це пише Юрій Стригун у газеті «Вечірні Черкаси».

– Злодюги перепиляли ґрати й залізли через вікно, – розповідає директорка музею Валентина Діженко. – Жінка, яка живе поруч, бачила, як о другій ночі під вікнами стояли двоє чоловіків. Але зателефонувати в поліцію так і не наважилася. Згодом жителі прилеглих будинків згадували, як о п'ятій ранку підняли лютий гавкіт собаки. Думаю, саме в цей час крадії виносили свою здобич.

За словами Валентини Сергіївни, з музею вкрали дуже цінні речі.

– Пропали монети, датовані 1620-1670 роками, – розповідає вона. – Їх було знайдено під час археологічних розкопок у Лисянці в 2006 році. Також зникли дві картини місцевого художника Івана Макушенка – «Портрет сестри Оксани» та «Портрет баби Агапії». Свого часу Іван Макушенко був учнем Іллі Рєпіна. Обидві картини датовані 90-ми роками XIX століття. Наскільки мені відомо, в Україні майже не залишилося робіт нашого земляка. Здається, ще є кілька полотен у Львові. Решта – у закордонних колекціях.

Утім злодії не загребли все підряд. Одна із картин Макушенка все ж уціліла.

– Це невелике за розміром полотно, і крадії не звернули на нього уваги, – каже Діженко.

Місцеві жителі стверджують, що злодії добре орієнтувалися на місцевості.

– Вони знали, що в музеї не працює сигналізація й немає охорони, – говорить місцевий журналіст Олександр Щербатюк.

Валентина Діженко днями була в поліції.

– Надала інформацію, про яку мене просили правоохоронці. Не думаю, що картини знайдуться. Зазвичай, навіть у кращих випадках їхні пошуки тривають роками й десятиліттями, – каже вона.

За чутками, один із злодіїв був дуже великого зросту. Принаймні, було знайдено великі сліди від його черевиків. На місці викрадених картин залишилися лише рами, з яких полотна вирізали варварським способом.

Начальник Лисянського відділу Нацполіції Олександр Антощенко ще не знає, хто вкрав картини – місцеві злодії чи заїжджі гастролери.

– Зараз тривають слідчі дії. Більше інформації дам трохи згодом, – за тиждень-два, – прокоментував він.

Лисянський музей імені Тараса Шевченка було створено 50 років тому за ініціативи професора Черкаського технологічного університету Миколи Бушина. В його експозиції широко представлена трипільська культура, є пам'ятки скіфського періоду, черняхівської культури та експонати часів Київської Русі. Також представлений період Козаччини. Окрема велика експозиція стосується часів Другої світової війни. Але ніщо з цього злодіїв не зацікавило.

– Особливо переживали після крадіжки наші атовці, – розповідає Олександр Щербатюк. – Адже саме в лисянському музеї зберігається чи не найбільша в Україні колекція бойових прапорів із зони українсько-російської війни. Але їх злодії не чіпали.

Досі лисянський музей ще ніколи не обкрадали. Раніше нічні гості обчистили музей у селі Погибляк Лисянського району. Там теж не було сигналізації. Тоді зловмисники витягли з приміщення кілька історичних монет та старовинний мідний дзвін.

Варто зазначити, що автор зниклих картин Іван Макушенко народився в Лисянці в 1867 році. Наприкінці XIX століття навчався в Петербурзькій академії мистецтв у Іллі Рєпіна. Помер художник у Києві в 1955 році.

реклама

Коментарі  

 
+4 #3 Виктор Николаевич 23.10.2018 18:04
Это работа Вовы П......а.Именно его уже неоднократно подозревали в грабежах музеев.
Владимир ,верни экспонаты музею.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Гроші 19.10.2018 19:35
У висновку статті немає відповіді на головне питання: то тепер в музеї поставлять сигналізацію, чи будуть чекати доки знову обікрадуть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Увага! 19.10.2018 01:07
Толя, монети - не з алюмінію, нащо вони тобі? Поверни, де взяв!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100