реклама

реклама

Сім’я шполян Пуховських багато років займається вирощуванням різноманітних незвичних для більшості рослин і кущів. Серед них – батат, смачний замінник картоплі.

1 Про це розповідала «Шполянським вістям» жителька Шполи Таїсія Пуховська, яку багато років поспіль можна бачити на ринку з різноманітними саджанцями, овочами і фруктами.

– Вирощується батат розсадою. Для цього його плід, схожий на картоплину, необхідно проростити всередині березня. Коли паростки досягають висоти близько 15 см, їх зрізаємо, ставимо у склянку з водою — і за пару днів вони пускають корінці. Потім ростки пересаджуємо в скляночки з землею або ж, коли погода дозволяє — можна висаджувати відразу у ґрунт. Це можна робити наприкінці травня, в ту пору, як і помідори, адже ростки батату не витримують приморозків. З одного плоду батату можна відростити досить-таки багато розсади, — пояснює Таїсія.

Рослини, які досягають висотою до півметра, господарі висаджують приблизно через 50 см, міжряддя залишають трохи більші. Солодка картопля, як ще називають батат, стелиться, а його листя нагадує листочки бур’яну берізки, лише значно крупніше, червоно-зеленого забарвлення.

Батат – відмінне джерело відразу декількох життєво важливих для організму елементів, включаючи кальцій, калій, магній та фолієву кислоту. При цьому солодка картопля може похвалитися високою концентрацією вітаміну С (до 70% добової норми на одну порцію) і низькою калорійністю, що важливо для тих, хто дотримується дієти.

До слова, дієтологи називають батат одним із найправильніших овочевих джерел потужного антиоксиданту бета-каротину, і це теж варто враховувати. Додатковим бонусом батату в раціоні є й те, що продукт має низький глікемічний індекс. Відповідно, споживання солодкої картоплі навіть у великих кількостях не викликає стрибків рівня цукру в крові – саме тому він корисний для діабетиків.

— Цьогорічна дощова погода посприяла тому, що пагони батату виросли розкішними, та й бур’яну між виткими рослинами не було, — додає Т.Пуховська. — Копаємо батат у жовтні, перед заморозками. Нашій сім’ї він дуже смакує смаженим, тушкованим, можна додавати до різних соте, салатів. Причому смажиться він швидше, ніж картопля.

Незвичної солодкої «картоплі» зараз маємо чотири сорти, з яких так би мовити на насіння лишаємо по дві бульби. Зберігати його потрібно за температури не нижче 12 градусів Цельсія.

Кажуть, у Шполі є господарі, що по кілька соток городу засаджують солодкою картоплею, яка у них поступово витісняє звичайну.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що волинянка Зоя Киричук вирощує в Золотоноші більше ста видів різноманітних рослин, серед яких – і батат.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100