реклама

реклама

У Черкасах міська влада ініціює навчання голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Фахова підготовка здійснюватиметься на базі Черкаського державного технологічного університету. Після проходження навчання видаватимуться сертифікат про підвищення кваліфікації.

Начальник відділу сприяння ОСББ Юрій Івченко розповів, що в останні роки у Черкасах активізувалась робота зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, оскільки жителі міста почали усвідомлювати переваги самостійної форми господарювання. Зокрема, на сьогодні в місті існує 121 таких об’єднань, ще з десяток перебуває на стадії оформлення реєстраційних документів.

У той же час Юрій Іванович наголошує, що на зустрічах з мешканцями неодноразово доводилось чути, що вони хотіли б створити об’єднання, але не мають людини, яка б зналась на особливостях ведення господарської діяльності ОСББ, взявши на себе відповідальність голови.

Тому мерія Черкас спільно з ЧДТУ цього року запускає «пілотний» проект навчання менеджерів-управителів для ефективного керування ОСББ.

– Було б краще, аби ми змогли «виростити» таких фахових спеціалістів для роботи в ОСББ, які потім змогли б працювати для своїх же мешканців і сусідів. Адже практика доводить, що дуже багато залежить від того, який буде голова об’єднання, – наголошує Юрій Іванович.

За його словами, на державному рівні розробляється урядова програма, згідно з якою впродовж найближчих років Кабінет міністрів планує всі багатоквартирні будинки перевести в ОСББ. Тому є потреба у підготовці відповідних фахівців, які б змогли очолити такі об’єднання.

Професорсько-викладацьким складом Черкаського державного технологічного університету розроблено програму та науково-методичне забезпечення курсів підвищення кваліфікації голів ОСББ, залучивши до цього кваліфікованих викладачів.

Доцент кафедри менеджменту ЧДТУ, кандидат економічних наук Олена Березіна розповіла, що метою таких курсів є надання найповнішої інформації про юридичні, економічні та організаційні аспекти управління ОСББ.

– Курси розраховані на голів, членів правління та інших фахівців ОСББ або організацій, чия діяльність пов’язана з управлінням та обслуговуванням житлового фонду. А також – власників житлових приміщень, що бажають створити ОСББ, взяти благоустрій та управління будинком у свої руки. Загалом курс буде корисним як для початківців, так і для досвідчених фахівців в галузі управління багатоквартирними будинками – зауважила Олена Юріївна.

Тривалість курсу – два (1,5) місяці, загальне навчальне навантаження, включаючи консультації і самостійні заняття – 172 години, зокрема аудиторних – 68 академічних годин. Вартість курсів – 1200 грн.

По закінченню курсів видається свідоцтво про підвищення кваліфікації.

– Часто роботодавці відмовляються брати на роботу людину, старшу 40-50 років, то ось аби бути головою ОСББ таких обмежень не існує. В інших регіонах України є чимало успішних прикладів господарювання ОСББ, де головою є люди передпенсійного, а подекуди й пенсійного віку. Тому таке навчання – це гарний шанс і можливості професійної реалізації, – зауважив Юрій Іванович.

Про це повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Після закінчення курсів випускник буде здатен:

• приймати рішення про вибір і зміну способу управління багатоквартирним будинком;

• правильно визначати склад колективного майна багатоквартирного будинку;

• правильно будувати відносини з ресурсопостачальними організаціями (теплопостачальними, водопостачальними, енергозбутовими, газопостачальними), зокрема в частині визначення обсягів комунального ресурсу (теплової, електричної енергії, води, газу) і визначення меж експлуатаційної відповідальності між ресурсопостачальними організаціями та ОСББ;

• розуміти основні засади  ціноутворення і тарифної політики в ЖКГ;

• грамотно і ефективно організувати і вести фінансово-господарську діяльність ОСББ;

• готувати і реалізувати проекти в сфері ОСББ.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100