реклама

реклама

Секрети ідеальної співбесіди та головні помилки під час написання резюме. На черговій лекції у межах програми StudIT черкаській айтішники розповіли студентам, хто такі HR-менеджери і їм сподобатися.

cv

Цього разу вперше лекція, організована IT Cluster Cherkasy, відбулася у ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Спікером виступила HR-менеджер компанії QuartSoft Ukraine Ірина Коваленко.

Нижче подаємо головні тези виступу.

cv2

Ідеальне резюме: чому це важливо?

Резюме – це перше «знайомство» кандидата на посаду із компанією. Ще до співбесіди СЕО (керівник компанії) та HR-менеджер ознайомлюються з вашим резюме. І ви нічого не зможете сказати на його захист, тому воно має бути максимально доступним і зрозумілим, відповідати на питання «Хто ти і чого хочеш?»

– Інколи до нас приходять резюме, де людина вказує своє ім’я десь на шостій сторінці. Такого не може бути. Вказувати свої ім’я та прізвище потрібно чітко, на початку, – каже Ірина. – Не менш важливим є фото. Щось не зовсім формалізоване, як ксерокопія із паспорта, але, звісно і не пляжна з відпочинку. Не соромтесь! Фото потрібно, щоб вас запам’ятали.

Ще один важливий пункт – контакти (телефон, електронна пошта, посилання у соціальних мережах). Перед надсиланням резюме ці дані потрібно перевіряти – чи працює ще той номер, який ви надаєте, чи дійсний акаунт у тій чи тій соцмережі, наскільки часто ви перевіряєте пошту.

Володіння мовами. Тут слід обов’язково вказати, якою мовою ви вільно говорите, якою можете писати, чи все разом.

– Якщо говорити про ІТ-сферу, в деяких командах є англомовні розробники. І, звісно, клієнти. Дуже важливо розуміти одне одного в цьому середовищі, – зазначає Ірина Коваленко. – Порада: якщо не знаєте англійської – вчіть її, це дозволить вам зі старту стати на голову вищим, аніж інші претенденти, які її не знають.

Навики. Вказувати треба все, з чим працювали. Якщо деякі сфери знаєте краще – зазначте це і виділіть їх.

Де ми вчимося? Не треба вказувати школу – це неважливо. Доречно зазначити вищий навчальний заклад і проходження курсів (наприклад, Geekhub).

Досвід роботи. Не «розмазувати» його. Якщо ваш досвід роботи – менше десяти років, він має вміститись на одну сторінку.

Співбесіда: не слід боятись

Перед тим, як іти на співбесіду, слід трішки ознайомитись із компанією в інтернеті, з її проектами. Це дозволить показати, що ви «в темі». Не зайвими будуть і знання про новинки у галузі, в якій збираєтесь працювати.

В ІТ-компаніях зазвичай відбуваються дві співбесіди. Перша – з HR-менеджером. Не очікуйте, що на ній перевірятимуть ваші знання – зазвичай це радше перевірка «на адекватність». А от технічні спеціалісти вже можуть влаштувати вам маленький екзамен.

– На технічне інтерв’ю краще взяти якийсь листочок або блокнот і ручку, щоб мати змогу написати логіку своїх думок під час виконання технічного завдання, – зазначає Ірина Коваленко. – Навіть якщо на співбесіді вам не пощастило й роботу ви не отримали, повернувшись додому можна погуглити питання, відповіді на які не знали і знайти їх. Так час, витрачений на співбесіду, вже не буде марним, незалежно від її результату. Не виключено, що ці ж питання пролунають на іншій співбесіді, адже часом вони дублюються.

У кінці співбесіди претендента на посаду можуть запитати, чи є в нього питання. І цю можливість не слід ігнорувати – варто одразу уточнювати моменти, які є важливими для вас. Якщо щось під час розмови було незрозумілим – можна нотувати питання і поставити їх у кінці.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100