реклама

реклама

У 13 із 20 районів Черкащини уже проводиться масова стерилізація та вакцинація проти сказу безпритульних тварин. Лише цієї осені, протягом кількох днів, у Городищі, Маньківці, Шполянській та Єрківській ОТГ стерилізували та вакцинували проти сказу 102 безпритульні тварини. Днями ці роботи продовжаться у Корсуні та Чигирині.

i5a55da64918f0_5a9fa99f87a48

Загалом, за 2 роки від часу прийняття на Черкащині  обласної Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, через її дію пройшло вже 1044 тварини – що упередило  появу на вулицях тисяч нових безпритульних тварин.

- Сьогодні гості нашого міста дивуються тому, що майже усі собаки, яких вони бачать на вулицях,  мають у вушках кліпси – мовляв, у нас тут майже Європа, - говорить заступник міського голови м. Звенигородка Сергій Щербина. – А ми за рік практично закрили проблему безпритульних тварин. Іноді «добрі люди» підкидають нових – але тепер набагато менше: бачать, що ми взяли під контроль це питання, бояться.

- Ми пішли на це, аби вирішити одне із найбільш актуальних питань, із яким звертаються мешканці, - додає міський голова м. Городище Володимир Мирошник. – стерилізували самок, що переважно і стають причинами зграй на вулицях міста і незадоволення людей.

- Два роки тому Черкащина – першою в Україні - прийняла і почала впроваджувати обласну Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, що передбачає їх стерилізацію та вакцинацію проти сказу, - зазначає керівник Черкаського обласного благодійного фонду «Життя» (офіційний співвиконавець Програми) Оксана Савіцька. - Розпочавшись із безкоштовної роботи на Черкащині представників Міжнародної благодійної  організації  «Чотири лапи» (371 стерилізована тварина у Каневі, Золотоноші та Катеринополі), зараз програма активно впроваджується  уже у 13 районах області, у тому числі – в ОТГ.

- Ми виділили 20 тисяч гривень, що дозволило вакцинувати проти сказу та стерилізувати 31 тварину, - констатує голова Шполянської ОТГ Сергій Кравченко. – Як бачите, кошти невеликі, проте дають можливість запобігти значно більших витрат у майбутньому. На наступний рік ми продовжуватимемо працювати над проблемою безпритульних тварин. Робимо ще один крок до того, аби Шполянська громада, що у самому серці України – стала справді взірцем для наслідування у впровадженні кращих практик вирішення місцевих проблем.

Найбільше тварин – від початку дії Програми, за словами Оксани Савіцької, вакциновано та стерилізовано у Каневі (274),  Золотоноші  (180),  Смілі (160) та Звенигородці (153), де роботи проводяться протягом усього року. У більшості випадків, владі активно допомагають місцеві волонтери. Але головне – впровадження Програми змінює ставлення до безпритульних тварин у місцевих мешканців.

- Люди починають ставитися до тварин з більшою повагою, бачити у них  істот, про яких можна і треба турбуватися, - констатує голова Єрківської ОТГ Леонід Польовий. – У нас вакцинували проти сказу та стерилізували 46 тварин, і частину з них люди відразу забрали додому.

- Хоча ми і закладаємо до бюджету відповідні кошти, у  Золотоноші люди активно долучаються до допомоги безпритульним тваринам – у ветеринарних аптеках міста стоять скриньки для збору коштів, які витрачаємо на стерилізації та вакцинації, - констатує міський голова м. Золотоноша Віталій Войцехівський. – У школах стоять контейнери для збору пластикових пляшок (проект «Собачка з пляшки»), кошти від здачі який також витрачаються на безпритульних тварин.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Гроші 07.11.2018 21:42
По Черкасах зграї безпритульних собак як бігали, так і бігають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100