реклама

реклама

Всеукраїнський круглий стіл із міжнародною участю «Голодомор 1932-1933» відбувся в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

DSC_0921

Про це повідомляє прес-служба вишу.

Мета круглого столу — вшанування пам’яті загиблих від геноциду і поряд із цим — посилення науково-дослідної роботи для з’ясування різних аспектів цієї трагедії.

Зі вступним словом виступив ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Свого часу, у 2005-2010 роках він на посаді голови Черкаської облдержадміністрації організовував на Черкащині роботу з відновлення історичної справедливості, повернення стертих тоталітаризмом сторінок історії України. Саме в той період ініціатива окремих науковців, громадських діячів перетворилася на державну справу. У 2006 році було прийнято відповідний Закон України і про Голодомор як геноцид українського народу заговорили на міжнародному рівні.

DSC_0827

— Я входив до складу Державної комісії з відзначення 75-их роковин Голодомору, — розповів Олександр Володимирович. — У 2006 році за наполяганням Президента Ющенка було прийнято Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні». Тоді вперше відкривали архіви Служби Безпеки України. Як сьогодні, так і тоді були ті, хто заперечували всі факти. Але проводилася велика роз’яснювальна, дослідницька робота, робочі групи збирали свідчення очевидців по селах, за матеріалами яких видано багатотомну «чорну книгу». У містах, селах встановлювалися пам’ятні знаки, проводилися жалобні заходи. Багато було зроблено тоді, але залишилося ще багато роботи, адже відновлення історичної пам’яті — це квиток у майбутнє української нації. Тому ця робота має продовжитися як своєрідне свідчення, що переживши страшну трагедію, український народ відродився. І це наша з вами «домашня робота». Нам важко буде перемагати, поки не згадаємо, не відспіваємо кожного загиблого.

Учасник круглого столу Петро Душейко, почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських виробників Чорнобаївського району», чиїм коштом вже 20 років ННІ історії і філософії видає журнал «Український селянин», переповів історію своєї родини, яка теж була винищена голодом. Він поділився спогадами рідних, односельців, розказав, як його батько намагався знайти поховання своєї сім’ї і як вже сам Петро Григорович подбав про встановлення пам’ятного знака в своєму рідному селі ще у 1989 чи 1990 році.

DSC_0980

— Хочу, щоб цей захід сколихнув кожного, і особливо молодь! — підсумував він.

Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко поділився власними дослідженнями, де обґрунтував, що Голодомор 1932-1933 року — це трагічне завершення селянської революції в Україні, яка, за визнанням істориків, була більш масовою і загальнонародною, ніж Громадянська війна.

— Радянський тоталітаризм — це селянська контрреволюція, — переконаний історик.

Доктор історичних наук, професор кафедри теорії, історії держави та права Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського Ганна Капустян розповіла учасникам заходу про технології Голодомору.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України та правознавства Криворізького державного педагогічного університету Наталія Романець розкрила в своєму виступі динаміку і специфіку застосування репресій в умовах Голодомору.

DSC_0921

Завідувач кафедри історії України ЧНУ, доктор історичних наук, професор Віталій Масненко розкрив тему протидії з боку Російської Федерації визнанню Голодомору 1932–1933 рр. геноцидом проти українського народу. Завідувач кафедри педагогіки і психології ЧНУ, доктор психологічних наук, доцент Інна Кукуленко-Лук’янець зробила акцент на посттравматичному синдромі сучасної української нації як підсумку Голодомору.

DSC_0833

Присутні обмінялися думками та обговорили виступи. Вони прийшли до висновку, що Голодомор лишив по собі не тільки мільйони безвинних поховань, а й страшу духовну руїну. Учасники круглого столу були єдині в думці, що обов`язок українців — вшанувати пам`ять жертв більшовицької політики геноциду українського народу.

Нагадаємо, щороку в останню суботу листопада вшановується пам`ять безвинно померлих від голоду. У 2018 році День пам`яті жертв Голодомору припадає на 24 листопада.

У цей день у навчальному корпусі № 1 університету було розгорнуто тематичну виставку

реклама

Коментарі  

 
+5 #1 Гроші 11.11.2018 13:59
Глибоко копають. Від тверді земної. Виявляється, у нас була якась "загальнонародна селянська революція", а "радянський тоталітаризм — це селянська контрреволюція". Що не конференція, то відкриття.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100