реклама

реклама

Днями в Уманському лісгоспі відбулася виїзна лісокультурна нарада, в якій взяли участь головний лісничий Уманського лісгоспу Анатолій Гусак, інженер лісових культур Уманського лісгоспу Галина Устенко, начальник відділу лісового господарства Уманського лісгоспу Валерій Колєсніков, лісничі та помічники лісничих.

1

У ході наради уманські лісівники відвідали три лісництва – Маньківське, Собківське і Юрківське, розглянувши низку лісогосподарських питань.

Учасники заходу обговорили питання створення лісових культур різними способами. Як пояснює головний лісничий Уманського лісгоспу Анатолій Гусак, у лісництвах підприємства використовують три методи – висаджування сіянців, створення культур сіянцями із закритою кореневою системою та культури, створені посівом жолудя. Наприклад, у Маньківському лісництві, де велика кількість дикого кабана, найбільш прийнятним є саме створення культур посадкою сіянців.

2-1

Цього року лісгосп розпочав вирощувати посадковий матеріал із закритою кореневою системою. У Собківському лісництві в контейнерах вирощують сіянців модрини європейської.

Навесні в Юрківському лісництві було закладено експериментальні культури модрини, вирощеної у власній теплиці, та дуба із закритою кореневою системою. Окрім того, на лісових ділянках дуб був висіяний жолудем та посаджений сіянцями.

3

«Головна задача полягала в тому, аби порівняти культури, висаджені різними методами, та визначити, які із них найбільш якісні. Оглянувши всі саджанці, ми дійшли спільної думки – за всіма параметрами найкращими є культури, створені сіянцями із закритою кореневою системою. Хоч робота по їх вирощуванню й клопітка, але результат того вартий. Тож надалі ми плануємо розвивати саме цю технологію вирощування сіянців», – говорить інженер лісових культур Галина Устенко.

Перевага культур із закритою кореневою системою полягає у їх високому відсотку приживлюваності за будь-яких кліматичних умов. А також цей метод вирощування дає змогу продовжити терміни садіння лісу.

5

Ще одне важливе питання розглянули учасники наради безпосередньо на лісовій ділянці – це формування густоти дуба в рядах. Лісівники зауважують, що найбільше це стосується культур, посіяних жолудем, адже в таких випадках густота насаджень буде значно більшою. Обстеживши лісові ділянки, дійшли висновку, що при останньому освітленні вже можна починати розріджувати дуб в рядах.

Різні методи створення лісових культур дозволяють підібрати найбільш оптимальний для тієї чи іншої місцевості, а це, в свою чергу, дозволяє досягти максимально високих результатів у лісокультурній справі, – зауважують уманські лісівники.

Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100