реклама

реклама

maloi 91 дитина до року померла в області 2011-го. Це на 41 випадок менше, ніж позаминулого року. Про причини смертності розповідає «Газеті по-українськи» заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Черкаського міського пологового будинку "Центр матері та дитини" 63-річний Василь Габро.

  — Новонароджені найчастіше помирають від внутрішньоутробних інфекцій. Зокрема токсоплазмозу, герпесу, краснухи, мікроплазми. Інфекційні захворювання дають ускладнення на розвиток плоду. Затримується ріст, не дозріває легенева тканина, з'являються вади. Усе це разом дає те, що ми називаємо перинатальною інфекцією, яка впливає на стан плоду. Таке ж місце в причині смертності займає патологія плаценти. Вона може бути затонка, зменшена в розмірах. Від цього дитина відстає в розвитку, має малу вагу і зріст. А нестача кисню може вплинути на розвиток центральної нервової системи.

Чи можливо це попередити?

— На сучасному рівні всі ці інфекції діагностуються. В крові виявляють присутність збудників. При патології плаценти застосовуємо спеціальні методи лікування. Зокрема вводимо амінокислоти для того, щоб вони сприяли нормальному розвитку плоду. Так у плаценті покращується кровообіг.

Патологія пуповини також є причиною смертності?

— Через багатоводдя дитина виконує зайву кількість рухів. Буває три-, чотириразове обвиття навколо шиї. За нормальних умов має бути не більш як шість рухів за добу. В іншому випадку пуповина може навіть зав'язуватися у вузли, що призведе до нестачі кисню. Настає удушення. Вона може виникнути як до пологів, так і під час. Шанси на життя невеликі. Через те, що жінка невчасно звернулася до лікаря, плід перекрутився і завмер.

Як багато дітей помирають під час пологів?

— Смертності внаслідок пологових травм зараз практично немає. Тому що лікарі й акушери мають достатній рівень кваліфікації, а великий плід у матері діагностують на УЗД й роблять планову операцію, кесарів розтин.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100