реклама

реклама

skaz За підсумками минулого року, в області зафіксовано 72 випадки сказу в тварин. Це стільки ж, як і торік, проте якщо колись головну небезпеку зі сказу становили лисиці, то останнім часом лідерами стали коти. Про це інформує газета «Вечірні Черкаси».

 Так, за рік було виявлено 23 скажені коти, 17 лисиць, 17 собак, 8 голів ВРХ, 2 куниці, 2 єнотовидні собаки, 1 коза, 1 корейська свиня й 1 борсук. Найбільше випадків сказу зафіксовано в Черкаському районі – 15, на другому місці Звениродщина – 9, на третьому Корсунщина – 6. Жодного випадку сказу не було в Монастирищенському й Катеринопільському районах та містах Черкаси, Сміла, Умань.

Пріоритет ветеринарів на цей рік – планові щеплення усіх домашніх тварин у районах, що почнуться уже наприкінці березня – на початку квітня. Будуть визначені місця, куди люди зможуть привести тварин на щеплення (воно безкоштовне, людина витрачає тільки 1-2 грн. на шприц), будуть вивішені відповідні оголошення, також можна буде запросити дільничних ветеринарів на обійстя. Термін дії щеплення – рік. На цей рік запланували щепити 152 тис. собак та 47 котів – за орієнтовними підрахунками ветеринарів, це третина тих, що живуть у людей по дворах. Наполегливо радять приносити на щеплення котів.
– Узимку в Тубільцях був випадок сказу, – розповідає заступник начальника управління ветмедицини в Черкаській області Віктор Маламуж. – У господарів були собака й кіт, то собаку вони щепили, а кота не захотіли, і от саме той кіт і сказився. Пес прив'язаний, тож він ризикує тоді, коли скажена тварина сама забігає на подвір'я. Кіт же бігає вільно й має більше шансів зустріти на своєму шляху небезпеку.
Лисиць, що є головним джерелом сказу, в області трохи відстріляли, а от на те, щоб їх щепити, коштів цього року може й не вистачити, бо це затратно – вакцину, змішану зі смачною для лисиць приманкою, треба розкидати в лісі з повітря.
Хоч у Черкасах зі сказом спокійно, розслаблятись не варто, адже навколо обласного центру – «сказонебезпечний» район.

Щоб щепити тварину або викликати ветеринара до худоби в Черкасах, слід звернутись до міської державної лікарні ветмедицини по вулиці Леніна, 133, телефон 63-49-92 з 8.00 до 17.00 у будні та з 8.00 до 13.00 у суботу.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 sambuka 10.03.2012 23:36
А як бути з бродячими собаками та котами в місті?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100