реклама
Sucurity Police

реклама

Результатами комплексного дослідження політичних вподобань українців, проведеного Інститутом Горшеніна в співпраці з Фондом ім. Фрідріха Еберта, поділилися в Черкасах соціологи та місцеві експерти.

2018-11-28 11.31.28

Деякі із питань, що задавали дослідники українцям, надзвичайно цікаві.

Як виявилося, в Україні політикою «точно цікавляться» 7,9% опитаних, а «скоріше цікавляться» 39,8%. Натомість, «скоріше не цікавляться» 20,8% і «точно не цікавляться» 20,8%. Лівих і лівоцентристських поглядів дотримуються 9,8%, центристських – 9,0%, правих і правоцентристських – 13,7%.

Терпіти певні матеріальні труднощі заради особистої свободи готові 40,1% українців (з них точно готові 9,7%, скоріше готові – 30,4%). Скоріше не готові 30,1%, точно не готові 20,8%.

Із тим, що за певних умов держава може обмежувати свободу своїх громадян (наприклад, у разі загрози для національної безпеки) погоджуються 50,7% опитаних (точно погоджуються 14,1%, скоріше погоджуються 36,6%). Скоріше не погоджуються 23,1%, точно не погоджуються 17,4%.

На запитання, чи погоджуються опитані з тим, що ті, хто більше заробляє, повинні сплачувати більші податки, точно погодилися 45,6%, скоріше погодилися 34,0%, скоріше не погодилися 11,2%, точно не погодилися 3,6%.

«Якби ви отримали дві пропозиції з працевлаштування, яку з них ви обрали б?» – на це запитання відповіді розподілилися так. Роботу з офіційним працевлаштуванням, але меншою заробітною платою обрали б 56,3%, а роботу з неофіційним працевлаштуванням, але з більшою заробітною платою – 31,8%.

А на запитання про оцінку матеріального стану власної родини опитані відповіли так:

- Ледве зводимо кінці з кінцями, іноді не вистачає на їжу – 11,7%.

- На їжу вистачає, але придбання одягу або взуття вже викликає труднощі – 35,8%.

- В цілому на життя вистачає, але не на коштовні речі (меблі, холодильник тощо) – 41,4%.

- Матеріальних труднощів не відчуваємо, за винятком особливо дорогих покупок (житла, авто тощо) – 7,5%.

- Жодних матеріальних труднощів не відчуваємо – 0,6%.

(У всіх опитуваннях різницю між сумою відповідей усіх тих, хто погодився відповісти, і 100 відсотками, становить відсоток тих, хто відмовилися дати відповідь).

Аналітики Інституту Горшеніна та представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта (ФРН) в Україні зробили висновок, що, незважаючи на високий ступінь «політизованості» українців, рівень їхніх знань щодо принципів функціонування політичної системи є критично низьким. Отже, політико-ідеологічні уподобання населення України є фрагментарними і неструктурованими, а значній кількості громадян складно ідентифікувати себе з «лівими», «правими», або «центристами» та визначити, яка ідеологія відповідає їхнім життєвим поглядам.

Оскільки Фонд ім. Фрідриха Еберта є соціал-демократичним, особливу увагу під час проведенні дослідження було приділено обізнаності українців із принципами соціал-демократії. На думку дослідників, в Україні соціал-демократичні принципи не є програмними для політичних сил, репрезентованих у Верховній Раді. Більше того, у політичному житті країни немає видимої провідної політичної партії, яка б послідовно відстоювала соціал-демократичні ідеї. Водночас, як з’ясувалося, в цілому громадяни України тяжіють до центристських поглядів, а соціал-демократична течія як «золота середина» користується в українців найбільшою підтримкою.

Українці здебільшого вітають активну участь держави в питаннях, пов’язаних із соціальними гарантіями, та демонструють схильність до патерналізму, ігноруючи, зокрема, питання відповідальності членів суспільства: готові платити більші податки заради поліпшення якості державної медицини, освіти та соціальних послуг лише 38% (точно готові 9,7, скоріше готові 28,3%). Тоді як скоріше не готові 31,9%, точно не готові 22,8%.

Дослідження проведено за допомогою фокус-груп, а потім – особистих інтерв’ю з 2000 респондентами в усіх регіонах України крім окупованих (липень-серпень 2018 року). Вибірка є репрезентативною, похибка дослідження не перевищує ±2,2%.

Докладніше - ТУТ.

У презентації дослідження в Черкасах 28 листопада брали участь керівник міжнародних програм Інституту Горшеніна Дмитро Остроушко і керівник дослідницьких програм Інституту Горшеніна Світлана Балюк, а також експерти: викладач ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, комунікаційний директор ВГО «Інститут Республіка» Олександра Дем’яненко, голова обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик, голова громадської організації «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова, координатор «СД платформи Черкаси» Інна Дика.

1 004

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100