реклама

реклама

Місяць без опалення жили 80 тис. людей із Сміли Черкаської області. Вісім років теплом городян забезпечувало приватне підприємство "Енергоінвест". Воно заборгувало "Нафтогазу" майже 85 млн грн. Торік місто розірвало договір із фірмою. Всі зобов'язання перебрало місцеве комунальне підприємство. Але борг залишився. Коли міська влада не погодилася виплачувати, опалення відключили, пише «Газета по-українськи».

12 листопада у місті оголосили надзвичайний стан. Закрили 11 шкіл і 12 садків. Пацієнтів із міської лікарні евакуювали до інших медичних закладів області.

Після численних протестів смілян комунальники запустили котельні. Останню найбільшу увімкнули 18 листопада. Відповідний указ віддав президент Петро Порошенко.

870523_5_w_590

"Дуже намокли батареї, на підлозі цілі калюжі були. Спершу злякалася, а тоді здогадалася, що холодну воду закачали, - говорить 70-річна Марія Цибко. Живе у 1-кімнатній квартирі на 3 поверсі. Її будинок стоїть за 5 хв маршруткою від центру Сміли. - Наступного ранку зайшла в кухню і відчула, що якесь повітря тепле - батареї уже гріли. Відразу зателефонувала до подружок. Постійно до труб доторкаюся, подобається відчувати як нагріваються".

Марія Цибко запрошує пройти до кімнати. Жінка на милицях, бо має проблему з ногою. У вітальні голосно працює телевізор, під стіною стоїть невеликий обігрівач-"дуйчик". Жінка сідає на диван і простягає до нього ноги.

"Обігрівач працює майже цілий день. Тягне багато електрики, але завдяки залишку по субсидії з минулого року ще можу грітися. Ще вмикала газ на плиті. Досі удень ходжу тепло одягнена, але спати в одязі не можу. Беру в ліжко пляшки з гарячою водою і накриваюся теплою ковдрою, а зверху ще й шерстяним покривалом".

У кухні та ванній кімнаті батареї вже теплі, а у вітальні досі холодна. Марія Миколаївна періодично перевіряє рукою.

870523_3_w_590

"Проблеми з теплом у нас часто, але такого ще не було. Того року з опаленням на кілька днів затрималися. Увімкнули 1 листопада, то ми не встигли замерзнути. Цьогоріч думала, що взагалі без тепла сидітимемо. У мене дві доньки є. Хотіли до себе забрати, бо мають своє опалення. Я вирішила, що як дуже замерзну, то поїду".

Біля під'їзду сусіднього будинку зустріли 89-річну Галину Коваленко.

"Без тепла сидимо цілий місяць, температура у квартирі була менше 10 градусів, - розповідає Галина Іванівна. - Обігрівача немає, то я гарно одягаюся: штани, шерстяний светр, а зверху теплий халат, а то ще й ковдрою закутуюся. Постіль грію пляшками з гарячою водою. У кухні тепліше, бо їжу готую, чай постійно грію, а от у кімнаті сиро та холодно".

Галина Іванівна живе в 1-кімнатній квартирі на першому поверсі.

"Ходімо покажу, що мені наробило в хаті - страхіття. Через велику вологу з'явилася цвіль, під вікном за трубою почорніла стіна, на підлозі постійно збирається вода, - показує на стіни кімнати. Там шпалери почорніли та почали відклеюватися. - Після того як Порошенко сказав, щоб увімкнули опалення постійно перевіряла труби. Пройшло кілька днів, а вони досі холодні. А вночі прокинулася, бо якось легше дихати стало, повітря потеплішало".

870523_9_w_590

У квартирі Галина Іванівна живе сама. Переїхала 10 років тому.

"Раніше жила у приватному будинку, - показує на стіл, біля вази з фіолетовими пластиковими квітами в рамці стоїть чорно-біле фото жінки. - Тоді була молодою, гарною, жвавою. У мене город великий був, домашні тварини. Згодом продала та переїхала у квартиру, бо стало важко господарство доглядати. Хоч у Смілі постійно якісь проблеми переїжджати не хочу, бо вся рідня тут. Син має квартирку у сусідньому будинку, а внучка з чоловіком і двома дітьми живе поверхом вище. Поки холодно переїхали до свекрухи, але скоро мають повернутися".

Сміляни бояться, що за опалення доведеться платити за подвійним тарифом. Бо місцева влада досі не підписала договір про реструктуризацію боргу з "Нафтогазом".

870523_1_w_570

Жителі Сміли будуть платити за опалення за всеукраїнськими тарифами. На цьому наголосив президент Петро Порошенко, представляючи нового голову Черкаської ОДА. Крім того, сміляни не будуть платити за тепло за той період, коли у них не було опалення.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Ґоша 01.12.2018 19:52
Вибрали собі мера - платіть. Якого біса за ваш вибір місцевої влади повинні платити всі платники податків.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Наталія 30.11.2018 18:30
Жителі Сміли будуть платити за опалення за всеукраїнськими тарифами. На цьому наголосив президент Петро Порошенко, представляючи нового голову Черкаської ОДА. Крім того, сміляни не будуть платити за тепло за той період, коли у них не було опалення.

Жителі Сміли будуть платити за чужі борги. І тільки вони. Схему придумають. Якщо не через підвищення тарифів, то через розстрочку боргу Енергоінвесту на бюджет міста. Ну, не звикли фірташи-порошенки віддавати крадене.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100