реклама

реклама

На Черкащині зараз триває епідемія ВІЛ/СНІДУ. Медики закликають пройти тестування, адже, за статистикою, кожна друга людина не знає про свій позитивний чи негативний статус. Відповідне обговорення актуальної теми віідбулося в Черкасах до 1 грудня — Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом.

3

- Кожна людина повинна знати про свої захворювання, щороку проходити різноманітні обстеження, аби завчасно виявляти хвороби. Те ж стосується і профілактики  ВІЛу. Якщо людина веде нормальний спосіб життя, то вистачить одного обстеження на рік, якщо ж – «ризикований» - то треба проходити подібні тести щопівроку. Це варто робити для того, аби передчасно виявити вірус, - розповідає голова правління благодійної ГО «Черкаська мережа»  Наталія Несват.

За словами Наталії Несват, ВІЛ – це не хвороба повій, наркозалежних, чи донорів, які здають кров, як дехто пише в соцмережах. Дійсно, якщо ми раніше говорили, що це хвороба певних груп ризику (особи, які займаються комерційним сексом, вживають наркотики, або це чоловіки, які мають секс із чоловіками), то зараз можна заразитися, якщо не дотримуватися певних профілактичних заходів у статевому житті. Відповідно, що більше вдасться виявити людей із позитивним статусом, то швидше можна зупинити ВІЛ епідемію, яка є в Україні.

– ВІЛ можна виявити за допомогою швидкого тестування, або лабораторними методами. Це можуть зробити всі районні лікарні, поліклініки, міські та обласні стаціонари. Також у кожному районі Черкаської області є кабінет «довіра», де працюють фахівці розділу ВІЛ/СНІДу, які можуть надати консультацію. Тобто не треба вже їздити за сотні кілометрів, щоб отримати обстеження та лікування, це можна зробити у своєму районі, - розповідає головний лікар Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Петро Левченко.

2

Лікар додає, що нині найбільш інфікуються люди віком 18-49 років, але є і пацієнт віком 74 роки, який отримує належне лікування і продовжує жити.

ВІЛ передається трьома способами: Статевим шляхом (62%); Через кров; Від матері до дитини під час вагітності чи пологів. Цьогоріч уперше, за 30 років, поширення ВІЛ/СНІДу  на Черкащині  у ВІЛ-позитивних батьків не народилося жодної дитини з ВІЛ статусом.

- Немає різниці, яким чином людина інфікувалася. Держава надає безкоштовне лікування, за допомогою якого можна блокувати вірус і жити нормальним життям, народжувати здорових дітей тощо, - розповіла голова правління БО "Позитивні жінки" Олена Стрижак. – І проблема вкрай серйозна. У кожного з нас у під’їзді живе як мінімум одна людина з ВІЛ-позитивним статусом. Нині проблема набуває фемінізації, бо більше хворіють жінки. Я дізналася про свій позитивний статус у 2000-му році саме під час вагітності. Першим кроком у цьому питанні є тестування. Саме тестування дає змогу виявити проблему і далі отримувати належне лікування та спокійно продовжувати жити, отримувати антиретровірусні препарати, народжувати здорових дітей. У мене діти не інфіковані, здорові, і це цілком рально.

За словами заступниці головного лікаря Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ірини Білоус, вірус імунодифіциту не передається через поцілунки, повітряно-крапельним шляхом, у громадському транспорті, через воду у басейнах, укуси тварин і комах тощо. Можна спокійно користуватися спортивним інвентарем разом із ВІЛ-позитивною людиною, ходити у заклади харчування, адже через посуд і їжу також вірус не передається.

- Хоч і побутує думка, що ВІЛ-позитивні діти можуть становити загрозу, адже вони дряпаються і кусаються, тобто створюють відкриті рани. Проте навіть у таких випадках зараження неможливе, адже такої кількості вірусів недостатньо, - пояснює Ірина Білоус.

Через татуювання також неможливо заразитися, адже цю послугу роблять одноразовими інструментами, а в манікюрних салонах використовують дизинфікувальні засоби, до яких вірус чутливий, тому вірогідність зараження також мізерна.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 Гроші 01.12.2018 15:47
Цитую Пришийкобиліхві ст.:
Повинен сказати, що презерватив не запезпечує 100% гарантію від зараженням вірусом ІЛ.Розміри вірусу менші ніж молекули резини презерватива. Він вільно проходить між ними.Врятовує, у певній мірі , що молекул резини багато, і вірус не завжди може пройти. Але проходить,часом .

100% гарантію ніякий засіб не забезпечує. Презерватив забезпечує вище 90%, а окрім того захищає від ТОРЧ-інфекцій та інших хвороб. Держава має не споглядати на епідемію, а фінансувати боротьбу з нею. Подивіться, скільки коштів у бюджеті виділили на утримання, наприклад, прокуратури, і скільки на боротьбу зі СНІДом. Треба змінювати пріоритети. У Фінляндії і Франції молодь отримує презервативи у лікаря безкоштовно. В Швейцарії у школах стоять автомати з безкоштовними презервативами відповідного розміру. Тому епідеміії в них немає. А у нас дуже цнотливі, але маємо епідемію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Гроші 01.12.2018 10:29
Дожилися. Вимирає Україна. В багатьох державах Європи всім молодим людям засоби контрацепції лікарі видають безкоштовно. А в Україні вони дорогі і молодь веде сексуальне життя без захисту. В результаті маємо епідемію ВІЛ/СНІДу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Пришийкобиліхвіст. 01.12.2018 09:03
Повинен сказати, що презерватив не запезпечує 100% гарантію від зараженням вірусом ІЛ.Розміри вірусу менші ніж молекули резини презерватива. Він вільно проходить між ними.Врятовує, у певній мірі , що молекул резини багато, і вірус не завжди може пройти. Але проходить,часом .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100