реклама

реклама

Щорічно 3 грудня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Цього дня та напередодні організовуються різні заходи, спрямовані на інформування людей про те, наскільки важливо підтримувати тих, хто відноситься до даної категорії громадян.

2

Зараз в Україні ставлення до людей з інвалідністю поступово змінюється. Процеси євроінтеграції, що активно відбуваються в нашому суспільстві, передбачають не лише безвізовий режим, але і зняття зовнішніх та внутрішніх бар’єрів між людьми, повноцінну інтеграцію всіх громадян у суспільне життя, їх інклюзивність, тобто, включеність. Тож на часі стало проведення Ощадним банком України в рамках проекту Inclusive Friendly (інклюзивно чутливі) соціального тренінгу, присвяченого навчанню основ та особливостей спілкування, роботи та обслуговування людей з інвалідністю, що відбувся в місті Черкаси 1 грудня 2018 року. У даному заході взяли активну участь представники Черкаського обласного, Черкаського міського центрів зайнятості та Черкаської районної філії обласного центру зайнятості.

Основний меседж проведеного заходу - усі громадяни, незважаючи на фізичні чи розумові особливості, в першу чергу – люди, які мають такі, як і інші, прагнення та потреби. Кваліфікована команда тренерів, які мають унікальний практичний досвід, надавала теоретичні та практичні знання щодо комунікації та супроводу людей з вадами слуху, зору, порушеннями опорно-рухового апарату і людей з епілепсією. Корисною була також інформація про важливість спеціального етикету та використання правильної термінології, адже ці знання необхідні для успішної взаємодії із особами, які мають інвалідність.

У ході заходу  тренери  поступово переходили від теоретичних настанов  до  відпрацювання практичних дій. Протягом  восьми годин учасники, виконуючи різноманітні вправи, формували у себе  навички, яким ніде не навчають, але володіти якими має кожний свідомий громадянин. Використана методика, коли учасникам доводилося занурюватися в образ людини з інвалідністю – незрячої, нечуючої чи маломобільної у візку, дає неймовірні результати – довколишній світ сприймається зовсім інакше і таке запам'ятовується на все життя.

Рівність людей з інвалідністю в українському суспільстві можлива лише за наявності інклюзивності в різних сферах життя. Кроки до розбудови безбар′єрної держави, країни рівних  можливостей  робить і державна служба зайнятості, яка є установою, яка  на рівних ставиться до  усіх, без винятку, клієнтів. А досвід, отриманий її представниками на нещодавньому тренінгу,  буде переданий  колегам та мотивуватиме до  релізації  безбар′єрного   простору та спілкування.

Відділ організації профорієнтації ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100