реклама

реклама

Вшановуючи пам’ять та популяризуючи творчість поета-земляка, Кам’янська об’єднана територіальна громада разом з обласною організацією Спілки письменників України влітку цього року заснували літературну премію імені Данила Кононенка. З 1 вересня по 20 листопада тривав прийом поетичних збірок претендентів на премію. На розгляд конкурсної комісії книги надіслали 10 письменників з різних куточків України. Спрацював високий авторитет імені Данила Кононенка. Майже всі номінанти зізнавалися, що добре знали і глибоко шанували Данила Андрійовича, як поета, перекладача, журналіста, громадського діяча, добру, чуйну і високопорядну людину. Комусь він допоміг видати книжку, а когось підтримав, написавши рецензію на першу поетичну збірку, з багатьма спілкувався і товаришував.

Анатолій Кичинський

Розглянувши всі подані на здобуття премії твори та документи, комісія одноголосно допустила до конкурсу 9-тьох письменників, серед яких надзвичайно відомі в Україні поети – Василь Кузан із Закарпаття, Анатолій Кичинський з Херсона, Любов Проць та Роман Пастух зі Львівщини, Антоніна Царук з Кропивницького, Олег Гончаренко з Мелітополя, Сергій Саєнко з Боярки, Орест Князький з Івано-Франківщини, а також Іван Дубінін із Черкас. Близько місяця представники конкурсної комісії уважно перечитували твори претендентів на літературну премію імені Данила Кононенка.

При підбитті підсумків всі члени комісії говорили про непростий вибір, адже відразу кілька достойних поетів претендували на здобуття премії. Звернули увагу на те, що географія представлених номінантів досить широка, знову ж таки, завдяки авторитету в літературних колах Данила Кононенка. Сьогодні ми розуміємо, як важливо утримати престиж премії, віддаючи її тільки найкращим і найдостойнішим письменникам, тим самим, ще й підтримуючи престиж Кам’янки.

В результаті таємного голосування було визначено переможця. Літературну премію імені Данила Кононенка в Кам’янці за поетичну збірку «Вполювання вітру» отримає Анатолій Кичинський.

Наш переможець – один з найвідоміших сучасних українських поетів. Член Національної спілки письменників, Асоціації українських письменників та почесний член Національної спілки художників України. Він автор 18-ти поетичних книг. Лауреат літературних премій імені Іллі Кулика (1977р.), Павла Усенка (1983), Бориса Нечерди (2000), Тараса Мельничука (2012) та Національної премії України імені Тараса Шевченка (2006, за книги «Пролітаючи над листопадом» і «Танець вогню»). Також Анатолій Кичинський лауреат Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота фортуна» (2002), Міжнародного фестивалю поезії «Київські лаври» (2006) та Міжнародного поетичного фестивалю «Слов’янські обійми” (Болгарія, 2008).

Урочистості та нагородження літературною премією імені Данила Кононенка відбудуться 20 грудня о 13.30 в історичному музеї Кам’янського державного історико-культурного заповідника. Запрошуємо кам’янчан та гостей міста доєднатися до поетичного свята.

ТАМІЛА ЧУПАК,

заступник директора з наукової роботи

Кам’янського державного

історико-культурного заповідника

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100