реклама

реклама

«Крокує Новий рік». Такою темою  почали в 2019 році зустрічі на площадках «Місце зустрічі-Діалог» волонтери Відділення  Всеукраїнської благодійної організації  «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси (виконавчий директор Тетяна Бугеря). Різдвяним вертепом привітали учасників зустрічі представники ГО «Єпархіальне Свято-Троїцьке братство».

DSCN6061

Волонтери поділились одне з одним цікавою інформацією про святкування нового року. Усі дізнались що віщує новий господар року – Жовта Земляна Свиня, яка є символом 2019 року за Східним гороскопом. Для багатьох було новиною, що за слов’янським календарем 2019 рік – рік орла. Тож доцільними стали поради як завоювати його прихильність.

Пізнавальною стала розповідь про появу традиції прикрашання ялинки, перші новорічні вітальні листівки, винайдення скляних ялинкових кульок, хлопавок, що родом з позаминулого століття. Пригадали присутні, що давньослов’янська назва ялинки означає «колюча». Усім цікавою стала інформація про ялинки–довгожителі, чому ялинка весь рік зелена й ошатна, що хвоїнки живуть на дереві 5-7 років, а щоб вирости ялинці потрібно не менше 12 років.

Нікого не залишила байдужими розповідь Миронюк Марії Петрівни, 1934 року народження. Вона поділилася спогадами про колядування в роки перед Другою світовою війною, коли її родина жила «за Польщі» (Любачівський район Львівської області), а потім у Тернополі. Розповіла, що коли колядували, а це відбувалося 8 січня, то все село гуділо. Колядок вчили священики, всі ходили в церкву. Питали дозволу колядувати, співали під вікнами, в хату не пускали,  після колядування співали: «Вже, вже йдемо ми. За коляду дякуємо. Будьте здорові й веселі, як в небі янголи». Марія Петрівна заспівала колядку «Небо і земля».

Присутні читали вірші, щедрівки, відбулося чаювання з солодощами. Учасники зустрічі побажали одне одному міцного здоров’я, родинного затишку, наснаги у добрих справах!

Зустріч проведена в рамках проекту  «Створення безпечної зони для людей старечого віку», що виконується за підтримки Німецького Федерального Фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100