реклама

реклама

На сьогодні уже 7 громад Черкащини вийшли із юрисдикції Московського патріархату та стали частиною Української православної церкви - про це 18 січня у програмі «Тема дня» на UA:ЧЕРКАСИ повідомив митрополит Черкаський та Чигиринський, владика Іоан.

"Уже 7 громад – 4 священика – підписали заяви офіційно про рішення перейти до Української православної церкви. Я їх підписав. Наголошу, що вони не перейшли в Київський  патріархат, бо він із створенням єдиної церкви припинив своє існування. На сьогодні утворена нова церковна структура", – розповів владика Іоан.

DSC_0181

Томос, документ про визнання Української православної церкви, був у Черкасах лише до 16 години. Потім його знову відвезли в Київ. Однак, за словами митрополита, священики виготовлять та розмістять перед входом у храм копії: один документ – оригінально грецькою мовою, інший – перекладуть українською, аби кожний прихожанин міг ознайомитися із змістом.

На питання «Що саме зміниться для вірян?» владика Іоан відповів: "До Томосу в Україні було 3 церкви. Було розділення та дискримінація. Всі ми бачили таблички у храмах: за того молимося, за того – ні. Із утворення єдиної Православної церкви України зникнуть оці речі.

Щодо розподілу майна церкви після переходу від юрисдикції Московського патріархату, то це регламентується Законом про правове регулювання переходу громад до церков. "Якщо 2/3 громади перейшли до Православної церкви – так само 2/3 переходить і майна разом із ними. Аналогічно і  ті, які не перейшли із юрисдикції Московського патріархату, мають залишити собі частину, яка належить громаді", – сказав владика Іоан.

Громада може обирати мову служіння. Про це у коментарі журналістам «Тема дня» священик Микола Варивода, настоятель 3-х храмів сіл Маньківського району, які вийшли із юрисдикції Московського патріархату.

"Мова не повинна ставати на заваді, якщо прихожани звикли до церковнослов’янської – нехай моляться. Є навіть прецедент на Закарпатті: православні румуни, які говорять румунською, хочуть молитися саме румунською. Ніхто не забороняє", – зазначив Микола Варивода.

Більше про розмову з митрополитом Черкаським та Чигиринським владикою Іоаном можна дізнатись з відео: https://youtu.be/19vMP7B4z9k

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Думка 21.01.2019 20:16
Всі обряди у новій церкві мають бути безкоштовні, не повинно бути і торгівлі, адже з цього приводу чітко зазначено в Священому Писанні - Біблії. Церква має існувати виключно на добровільні пожертвування ввірян.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Гроші 21.01.2019 18:34
Владика забув сказати, що в новій церкві треби - хрещення, відспівування, вінчання, будуть безкоштовні. Чи так само все за гроші, як раніше?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Я 21.01.2019 13:34
Цитую Голова:
Всіма мовами можна, тільки російською ні. Ви чули президента? Пів країни це не люди. Якщо знову буде Порошенко- Україна розвалиться.

Якщо Україна після виборів знову ляже під Росію, тоді Україна розвалиться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #1 Голова 21.01.2019 10:49
Всіма мовами можна, тільки російською ні. Ви чули президента? Пів країни це не люди. Якщо знову буде Порошенко- Україна розвалиться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100