реклама
Sucurity Police

реклама

Цьогорічна зима багата на сніги та помірні морози. Можна вдосталь насолодитися любителям цієї пори. Та з її початком збільшилася й кількість травмувань черкащан. Не чищені й не посипані спеціальною сумішшю тротуари, слизьке взуття, необережність – усе це стає причиною різноманітних травм, пише "Нова Доба"

Того ранку черкащанин Василь Якович поспішав на роботу. Та як поспішав – намагався йти швидко по нечищених слизьких тротуарах. До зупинки чоловікові два квартали, та взимку доводиться долати їх трохи довше. Уже майже дістався зупинки, як послизнувся і впав. Біль у нозі відчув моментально і зрозумів, що сталося. Добре, що син живе недалеко, та й саме того дня був ще у відпустці. Чоловіка відвезли до Третьої черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги. Того дня вона була переповнена, тож Василеві Яковичу довелося почекати. Лікар оглянув пошкоджену ногу, зробили рентген. Виявилося – перелом кістки стопи. Чоловікові дали знеболювальне, наклали гіпс та, крім ліків, призначили постільний режим на 14 днів. Хоча лікар і запевнив, що перелом не складний, і, якщо дотримуватися всіх рекомендацій, нога після загоєння функціонуватиме нормально, але все ж ситуація неприємна. Після гіпсу ж потрібна правильна реабілітація, тобто понад місяць ногу не можна навантажувати.

Нині до травмпунктів не лише Черкас, а й області звертається багато людей із забоями, переломами, вивихами, розтягненнями. Значна частина постраждалих – літнього віку.

Завідувач поліклініки КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» Ігор Валовой зауважує, що в їхній лікарні займаються наслідками травм – це складні переломи, які потребують спеціальних методів лікування, ускладнення травм, незрощені переломи.

1547912140_travmy_3

– Все залежить від того, як саме людина впала та в якому стані її кісткова система. Найчастіше під час ожеледиці люди травмують передпліччя (виникають так звані переломи променевої кістки в типовому місці), кісточки гомілки. Зазвичай 90–95 % цих травм лікують амбулаторно. Літні люди при падінні дуже часто ламають шийки стегна й верхню третину стегна. Коли людина приземлюється на сідниці, можуть трапитися компресійні переломи хребта, – розповідає лікар. – Також треба враховувати, що в зимовий період збільшується кількість ДТП. А це спричиняє набагато важчі травми – переломи стегна, кісток гомілки, плеча тощо.

За словами лікаря, точно визначити наявність перелому можна лише після спеціального рентгенологічного обстеження.

– Зазвичай клінічні ознаки забою м’яких тканин, розтягнення зв’язок і перелому приблизно однакові: біль у травмованій ділянці, підшкірний крововилив, набряк і порушення функцій кінцівки. У Черкасах екстрену допомогу надають у Третій міській лікарні, там цілодобово працює травмпункт і є можливість цілодобового рентгенівського обстеження. У травм­пункт можна звернутися протягом перших двох-трьох діб після травми. Після цього терміну можна піти в поліклініку за місцем проживання до лікаря-травматолога або до сімейного лікаря в Центр первинної медико-санітарної допомоги. При будь-якій травмі необхідно відразу іммобілізувати (знерухомити) травмовану кінцівку, – каже Ігор Валовой. Для цього можна використати підручні засоби. Наприклад, руку іноді достатньо закріпити косинкою і зафіксувати її бинтом до тулуба. Якщо це нога, можна закріпити шиною або допомогти людині пересуватися так, щоб вона не наступала на травмовану кінцівку. Обов’язково після травми протягом двох наступних днів потрібно прикладати холод на травмовану ділянку, щоб не збільшувався набряк і зменшувався біль. Наприклад, можна набрати снігу з вулиці у пакетик, замотати його в рушник і прикладати на травмовану ділянку на 10–15 хвилин через кожні півтори-дві години.

– Правильно ходити по слизькому чи падати не травмуючись можуть лише спеціально треновані люди, ми ж говоримо про звичайних людей, – каже лікар. – Треба, безумовно, ходити обережно, підошва взуття не має бути слизькою, для цього навіть можна купити спеціальні накладки для підошви. І, звичайно, якщо ви отримали травму, обов’язково зверніться до лікаря-травматолога чи до сімейного лікаря.

Фахівці Управління ДСНС у Черкаській області закликають громадян дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування на вулиці та на дорозі. Водіям варто пам’ятати, що під час ожеледиці на дорожньому покритті збільшується гальмівний шлях, тому необхідно вибирати безпечний швидкісний режим, враховувати інтенсивність руху, а також особливості й стан транспортного засобу. Слід звертати особливу увагу на рух по естакадах, мостах і шляхопроводах, оскільки саме в цих місцях найчастіше виникають ожеледиці. Ожеледиця взимку становить неабияку загрозу не лише для водіїв, а й для пішоходів.

Щоб не упасти на слизькій поверхні

* правильно обирайте зимове взуття – воно має бути з глибоким протекторним малюнком на підошві;

* не тримайте руки в кишенях – це підвищує ймовірність не лише падіння, але й отримання тяжких травм, особливо переломів;

* ходіть неквапливо, ноги злегка розслабте в колінах;

* ступаючи на лід, максимальне навантаження робіть не на п’яту, а на носок;

* не перебігайте проїжджу частину дороги – під час ожеледиці збільшується гальмівний шлях машини, тож падіння перед авто може призвести до серйозних травм.

реклама

Коментарі  

 
+1 #4 Накипіло 23.01.2019 09:01
У мера все під контролем... :-* :-* :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Сидоренко. 22.01.2019 22:21
Черкащани травмуються? Дик мєр со товаріщі на стрілці з бохинею, клали вони на Місто, з прибором.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Дістали вже! 22.01.2019 21:49
А тим часом "мер" Бандарєнка гужбанить на з'їзді "Батьківщини" в Києві. :-x
Агов, НЕчеркащани! Дивіться на Черкаси - і знайте, що таке в усій Україні буде, якщо Юльку раптом з перепою оберете :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Гроші 22.01.2019 21:11
Якби люди, що постраждали через не чищені тротуари, масово подавали до суду позови проти міської ради, воно попустило б.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100