реклама

реклама

Музей національного героя Китаю, радянського льотчика Григорія Кулішенка працює на батьківщині Григорія Якимовича в селі Черепин на Корсунщині.

Кулішенко2

Про це журналістам розповіли під час нещодавнього прес-туру, організованого Центром розвитку місцевого самоврядування Черкаської області.

Кулішенко1 Григорій Кулішенко (1908-1939) входив у групу радянських льотчиків-добровольців, які на боці Китаю брали участь у війні проти японської агресії. Григорій Якимович керував нальотом на аеропорт Ханькоу (внаслідок якого японці втратили 64 літаки, 130 військових загиблими і 300 пораненими), нальотом на аеродром в Ухані (де було знищено і поранено понад 300 японських солдатів та офіцерів). Під час останньої місії ескадрилья вступила в бій із японськими винищувачами. Пораненому Кулішенку вдалося посадити літак на річку біля міста Чуньцінь (тоді Ваньчжоу), врятувавши таким чином жителів міста від падіння літака, а двох членів екіпажу – від смерті. Проте сам Кулішенко загинув.

Кулішенка дуже шанують у КНР, проте в Радянському Союзі (вочевидь, через напружені стосунки з Китаєм) його ім’я було маловідоме. В Україні офіційне вшанування Кулішенка за сприяння китайської сторони відбувається з 2000-их років. Кожне привітання від Президента України до національних свят Китаю містить згадку про Григорія Кулішенка.

Як розповів голова Карашинської ОТГ (до якої входить Черепин) Анатолій Пархоменко, китайці – як офіційні особи, так і прості мандрівники, студенти – часті гості у цьому селі. Уряд КНР виділив кошти, які допомогли облаштувати музей у Черепинській школі. А цьогоріч у Карашинській ОТГ планують провести фестиваль, присвячений українсько-китайським зв’язкам і культурі сучасного Китаю. Робоча назва фестивалю – «Китай-фест».

Черепинський музей Кулішенка має цікаву колекцію (щоправда, зараз найцінніші експонати перебувають на виставці в КНР) і планує її розширювати. Якщо зараз експозиція займає одну кімнату, то незабаром планується її суттєво розширити.

– Китай уже виділив 1 мільйон 600 тисяч гривень на поліпшення матеріально-технічної бази школи. Посол КНР, який приїжджав до нас на День захисника Вітчизни 14 жовтня, пообіцяв ще 15 тисяч доларів на розширення музею, – розповів Анатолій Сергійович. – А ще ми підготували звернення до Корсунь-Шевченківської міської ради з пропозицією виділити земельну ділянку на встановлення пам’ятника нашому знаменитому землякові.

Цікаво, що на подвір’ї, де народився Григорій Якимович, нині живуть його нащадки. А правнуки Кулішенка відстоюють незалежність і територіальну цілісність України у війні на Донбасі.

Пархоменко

Докладніше про життя Карашинської ОТГ – незабаром на «Прочерку».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Гроші 28.01.2019 15:19
Логічно, що китайці вшановують українських героїв, допомагають школі і музею. Не від псевдопатріотич ної ж "Свободи" чи альянсів допомоги чекати. Ті лише вештатися зі смолоскипами полюбляють і шанують не героїв з Черкащини, а виключно галичан Бандеру і Стецька. А китайцям великий респект!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Тонко. 28.01.2019 11:54
Про президента.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100