реклама

реклама

Високі роздрібні ціни на капусту пояснюються тим, що великі партії цього овочу цьогоріч було продано в Європу, де влітку була посуха.

882788_w_300 Про це пише журналіст Юрій Стригун у виданні Gazeta.ua.

Ціна на білоголову капусту в черкаських магазинах у порівнянні з минулим роком виросла в 2,5 рази. В черкаських магазинах кілограм капусти продають по 12-13 гривень.

«Минулого року восени гуртову партію капусти заледве можна було продати за 3 гривні, – розповідає фермер із села Сарни Монастирищенського району Сергій Гроза. – Відтоді люди зменшили площі посівів, вирішивши, що капустою займатися невигідно. Однак цього року ціна пішла вгору. В листопаді я продавав по 5 гривень. Оскільки маю складське приміщення, то можу зберігати і чекати кращої ціни. Зараз відпускаю капусту не менше 10 гривень за один кілограм».

Сергій Анатолійович каже, що неврожаю на цей овоч не було: «Слава Богу, вродило більш-менш. А чому така ціна – не знаю».

Житель Кам'янки Віталій Іванченко цього року свіжої капусти не купував: «Доїдаю свою, з городу. Ще на пару тижнів вистачить. Цього року багато капусти порепало на городі. Може, тому така ціна».

Фахівці називають справжню причину дорожнечі.

«Минулого року сталася велика засуха в Європі. Тому попит на капусту достатньо високий, – каже експерт Сергій Меленчук. – Ми продали за кордон у шість з половиною разів більше аніж минулого року. Минулого року єдиним покупцем української капусти була Білорусь. Нині її активно купує Молдова, Польща і Румунія. При цьому закупівельні ціни в Польщі на 40% вищі від українських Тому капуста буде дорожчати й надалі».

Через високі ціни польські перекупники дедалі більше уваги звертають на український ринок. Цілком можливо, попит на цей овоч збережеться й наступного року, оскільки в Європі суттєво зменшилися посівні площі під цією культурою.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Гроші 31.01.2019 22:12
В Європі була посуха, а ціни на капусту зросли на Черкащині :lol: А винна невістка!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 ченчик 31.01.2019 14:41
не знаю,як капуста, але цибуля вроздріб у Польщі дешевша ніж в АТБ в Черкасах....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Не ганьбіться 31.01.2019 10:57
Рекордно тупий заголовок! :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100