реклама
Sucurity Police

реклама

Вивчати історію рідного міста – не тільки важлива, але й цікава справа. У цьому ще раз переконалися восьмикласники золотоніської Спеціалізованої школи інформаційних технологій №2. До них 15 лютого завітали засновники місцевого веб-ресурсу «Золотоноша історична» у компанії з бійцями Добровольчого українського корпусу – Дмитром Прокою і Миколою Товстоп’ятом. Про славетні і трагічні сторінки історії Черкащини 1919-1920 років, зокрема, про бій Чорних запорожців у Золотоноші саме цього дня у далекому 1920-му році, розповів молоді Олександр Городинець.

pershy-j-zmovy-j-pohid-06

Про це інформує «Золотоноша як на долоні».

6 грудня, як відомо, відзначається день Збройних сил України. Але й мало хто знає, що саме цього ж дня, 6 грудня 1919 року армія Української народної республіки розпочала Перший Зимовий похід – успішний партизанський рейд тилами ворожих більшовицьких військ. За оцінками воєнних істориків, перший похід Армії УНР стаа найбільш героїчною сторінкою воєнного мистецтва періоду національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Під час нього українська армія вперше вдало застосувала партизанські методи боротьби з численними ворогами. Була досягнута головна мета — збережена армія УНР.

Золотоноша ж стала місцем останнього бою цієї зимової кампанії. Він, незважаючи на недовершеність, мав неабиякі військові наслідки. Після нападу Чорних Запорожців більшовики почали панічно втікати з Хорола, Гребінки й Лубен, руйнуючи комунікаційні засоби та мости, спалюючи за собою свої склади. У Кременчуці стояв штаб 14 совітської армії, але через наступ і з огляду на вороже ставлення населення змушений він був евакуюватися аж до Полтави.

Головний лейтмотив заходу, з яким погодились усі присутні – в жодному разі не повторювати помилок сторічної давнини. Навчатися, розвиватися, ставати гідними громадянами, адже саме сьогодні історія має всі шанси повторитися. Завершили зустріч на місці бою 100-річної давнини – біля пам’ятника Чорним Запорожцям, розташованому у сквері Неверовського. Нагадаємо, у 2017 року Золотоноша увіковічнила учасників легендарного походу. Відкриття пам’ятника на місці останнього бою приурочили до традиційного щорічного Холодноярського тижня, а сам захід відвідали чимало військовослужбовців та добровольців вже сучасних.

pershy-j-zmovy-j-pohid-03

pershy-j-zmovy-j-pohid-07

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100