реклама

реклама

Нікого з обвинувачених у справі викрадення, катування та вбивства журналіста Василя Сергієнка не випустили з-під варти у п'ятницю, 8 березня.

d3e85bf-------------3

Таке рішення прийняли судді Городищенського районного суду, що на Черкащині, повідомляє Insider.

Склад колегії суддів, яка ухвалила не випускати з-під варти: Людмила Синиця, Володимир Черненко, Леонід Подорога.

Розгляд запобіжного заходу тривав увесь день 7 березня. Під час нього на адвоката обвинувачених Шадріна склали протокол за неповагу до суду. "Він кричав та зривав засідання",  - повідомили Insider присутні на судовому розгляді.

О 19:00 7 березня судді пішли у нарадчу кімнату, пообіцявши оголосити ухвалу наступного дня. Ухвалу зачитали 8 березня після 16:00. Весь цей час у суді лишались активісти, у тому числі уночі, аби почути рішення суду.

Всім раніше арештованим обвинуваченим продовжили тримання під вартою до 6  травня без права застави.

Фігуранти

Під вартою залишились:

  • Вадим Мельник - обвинувачений у організації викрадення, катування та вбивства Василя Сергієнка
  • Володимир Воронков - його обвинувачують у вбивстві
  • Роман Недибалюк  - за даними слідства, входив у групу викрадачів. Вони викрали Василя Сергієнка з двору власного будинку і, нанісши тілесні ушкодження вивезли за межі міста, передавши його ймовірним убивцям.
  • Віктор Горбенко - також за даними слідства входив у групу викрадачів.

Раніше, у січні 2018, Соснівський районний суд Черкас відпустив також під заставу одного з викрадачів - Валентина Завражина. За його свободу заплатили 700 тисяч гривень. Ця ж колегія з Соснівського суду ухвалила відпустити свого часу з-під варти й Мельника, проте тоді активісти заблокували вихід з суду, а слідчі прибули до суду і оголосили Мельнику підозру в іншому злочині, знову затримавши його.

Слідство вважає Завражина одним з викрадачів Василя Сергієнка. Після викрадення з двору власного будинку, під час якого Сергієнко був сильно поранений, його вивезли до лісу, де катували (експерти нарахували десятки ножових поранень та засвідчили зламані кістки, а також сліди від спроб задушити) і зрештою, убили.

Рік назад, на початку 2018, у США був затриманий ймовірний керівник групи викрадачів - Андрій Іносов, який був у розшуку. Однак досі не вирішено питання щодо його екстрадиції в Україну.

Ще один фігурант - Федоров, за оперативними даними може бути вже мертвий. Його підозрюють у співвиконанні вбивства. Але поки не знайдено місце поховання і не отримано достовірних даних про загибель Федорова, він залишається у розшуку.

Судовий розгляд

Судовий розгляд у справі Василя Сергієнка намагався відбутись вже кілька разів. Але щоразу, на різних етапах, через відвід складу суддів чи інші причини, його розпочинали спочатку у новому суді чи новою колегією. Лише у Соснівському суді Черкас справу розпочинали слухати тричі. Також кілька разів суди переадресовували справу на Апеляційний суд, аби той призначив справу до іншого суду.

При першому розгляді судовий процес дійшов до впевненого екватора. Були заслухані потерпілі та свідки, досліджена добряча половина матеріалів, включно з відео. Проте невдовзі був звільнений головуючий у колегії суддя Орленко, який відзначився під час Майдану сумнівними рішеннями щодо протестувальників.

У колегії з'явилась нова голова - суддя Чечот, а справу розпочали слухати спочатку.

Проте, каже Євгенія Закревська, нормально розглядати її вже не вийшло. Заслухали лише одну потерпілу, допити старенької мами Сергієнка двічі зривали. "Решта засідань - процесуальні диверсії. Відводи й запобіжні, після запобіжних - знов відводи".

Одна з головних свідків у справі, на очах якої відбулось викрадення - старенька мати журналіста. Представники потерпілої сторони вважають, що одна з можливих стратегій захисту обвинувачених - затягнути справу до того часу, коли головний свідок вже не зможе свідчити.

Убивство Василя Сергієнка

4 квітня 2014 року Василя Сергієнка викрали з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. При викраденні його били та нанесли поранення ножем. Мати журналіста бачила, як його вивозять на машині.

На пошуки побратима миттєво зібралась місцева самооборона. Наступного ранку його знайшли закатованим насмерть у лісі неподалік бази "Модус", яка належить юрособі, що пов’язана з нардепом Генадієм Бобовим.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

На тілі Сергієнка було виявлено багато ножових поранень і каліцтв. Яма-могила була вирита заздалегідь за 50 метрів від дороги.

"Смерть настала від аспірації крові внаслідок черепно-мозкової травми. При огляді судово-медичним експертом було виявлено 19 колото-різаних ран: 17 безпосередньо на тілі, а ще були з обох сторін на шиї. У нього були ребра і під'язикова кістка зламані; вона ламається тільки у разі задушення. Також по тулубу було завдано численних ран. Наручники були на руках, ноги зв'язані ізоляційною стрічкою", - розповідав потім слідчий Іван Личак.

На базі "Модус" при обшуку було знайдено кілька автоматів Калашникова, номери яких збігались з екземплярами, виданими 20 лютого зі складів МВС тітушкам.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100