реклама

реклама

Вчора Черкащину відвідали представники об’єднаних територіальних громад з трьох областей України: Київської, Дніпропетровської та Чернігівської. На базі управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації керівники громад ознайомилися з досягненнями Черкаської області в сфері розвитку кооперативного руху та обговорили актуальні питання співпраці в цій галузі обласної влади та громад області. Учасники зустрічі мали змогу ознайомитися з роботою комунального підприємства «Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів».

Організував захід Черкаський центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки «Програми U-LEAD з Європою».

318-8423bdf36b70889fa1e8f263e086cbd4

Начальник управління агропромислового розвитку Ігор Колодка привітав гостей Черкащини та ознайомив їх з роботою профільного підрозділу, який займається підтримкою кооперативного руху в області. Ігор Леонідович зазначив, що  поряд із зміцненням фермерства та крупнотоварного приватного виробництва необхідно розвивати й кооперативний рух на селі, який є одним із напрямків реалізації Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року та має стати важливим фундаментом структурної перебудови сільського господарства.

На сьогодні в області впроваджено спільний проект Європейського Союзу в Україні “Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансувався Європейським Союзом у рамках грантової програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні” та Черкаською обласною радою за програмою підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року.

Довідково:

Проект стартував у  січні 2015 року та тривав 30 місяців.  Його загальна вартість – 617 тис. євро.
Основна мета – зростання кооперативного руху та доходів працездатного сільського населення, а також покращення ситуації на продовольчому ринку області.

За результатами впровадження цього проекту в області створили 52 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи та надали їм матеріально-технічну допомогу. Зокрема господарники регіону в безоплатне користування отримали 310 міні-ферм для кроликів, 800 голів кролів маточного поголів’я,  20 сушильних побутових електрошаф, 8890 саджанців ягідних культур, обладнання для вирощування кролів за іншою технологією утримання та для дорощування. Крім того в області здійснює діяльність комунальне підприємство «Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів», яке  наразі зосереджує свої можливості на створенні племінного репродуктора, який спеціалізується на розведенні 110 голів репродуктивних самок каліфорнійської породи для послідуючої реалізації селекційного поголів’я кролів (самців, самок) та товарного поголів’я кролів на м’ясо.

Наразі у 2018 році на Черкащині створено 17 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів: по три у Катеринопільському та Черкаському районах, два у Городищенському, Монастирищенському та Чорнобаївському районах, по одному у Драбівському, Звенигородському, Золотоніському, Кам’янському, Смілянському районах. За рік кількість членів кооперативів збільшилася на  75  осіб.

З обласного бюджету на виконання Програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року у 2018 році передбачено 774 200 грн, які спрямовані на умовах співфінансування для поліпшення матеріально-технічної бази діючих кооперативів.

На сьогодні в області зареєстровано 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів – найбільше серед областей України.

За інформацією Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100