реклама

реклама

Степанківська ОТГ та Білозірська ОТГ Черкаського району за показниками техногенного та природного навантаження належать до районів з середньою небезпекою виникнення аварій і катастроф. У зв’язку із загостренням суспільно-політичної ситуації в державі, значно збільшується вірогідність виникнення надзвичайних ситуацій соціального та воєнного характеру, в тому числі, внаслідок здійснення терористичних актів. Надзвичайно серйозною проблемою залишається забезпечення надійного протипожежного захисту  населених пунктів ОТГ, де щороку виникає значна кількість пожеж.

t_1_355547488

Проблемою також є протипожежне водопостачання населених пунктів, відсутність необхідної кількості пожежних гідрантів та їх стан, обладнання водозабірними пристроями водонапірних веж.

Тому, з метою підвищення рівня пожежної безпеки на території Степанківської ОТГ, а також своєчасного реагування на пожежі та надання допомоги у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у разі їх виникнення рішенням сільської ради наприкінці грудня 2018 року  створено КЗ  «Місцева пожежна команда».

Для Степанківської ОТГ утримання закладу на рік складає приблизно 1,2 млн грн – це заробітна плата працівників, оплата комунальних послуг та енергоносіїв та паливно-мастильні матеріали. Особливістю розміщення будівлі КЗ «Місцева пожежна команда» є те, що вона рівновіддалена як від Білозірської, так і Степанківської ОТГ, що є значною перевагою. Тому є можливість забезпечувати пожежну безпеку на території Білозірської ОТГ через механізм підписання угоди міжмуніципального співробітництва, що суттєво заощадить кошти на утримання КЗ «Місцева пожежна команда» з бюджетів ОТГ.

Голови Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко та Білозірської ОТГ Володимир Міцук обговорили пропорції фінансування, принципи забезпечення матеріальної бази пожежників, необхідну чисельність персоналу та багато поточних, але принципових питань, що пов’язані з пожежною безпекою. Результатом зустрічі стало досягнення домовленості між головами громад та початок підготовки напрацювань договору міжмуніципального співробітництва в частині пожежної безпеки громад.

Як зазначив Микола Гулько, радник з питань місцевих фінансів Черкаського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, це чудова ідея щодо реалізації спільного проекту з  утримання комунального закладу з бюджетів Степанківської ОТГ та Білозірської ОТГ, що скоротить мінімум вдвічі видатки на утримання «Місцевої пожежної команди» для Степанківської ОТГ та для Білозірської ОТГ дешевше платити за надання послуг із забезпечення пожежної безпеки чим створювати свій комунальний заклад.

Радник ЦРМС також запропонував при укладанні угоди міжмуніципального співробітництва розділити навпіл адміністративні видатки (заробітна плата персоналу, оплата комунальних послуг та енергоносіїв), а видатки на паливно-мастильні матеріали розділити пропорційно від чисельності населення та площі території ОТГ, а за результатами кварталів щоб КЗ  «Місцева пожежна команда» звітувалась перед сільськими радами Білозірської ОТГ та Степанківської ОТГ про використання коштів на гасіння пожеж, рятування населення, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій та потребу у видатках до кінця року.

Однак, відповідно до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» фінансування заходів співробітництва розпочинається з наступного бюджетного періоду. Тобто, утримання КЗ «Місцева пожежна команда» в поточному році лягає на плечі Степанківської ОТГ, а Білозірська ОТГ залишиться без послуг пожежної охорони.

Тому, спільно з радниками Черкаського ЦРМС, фінансистами та юристами Степанківської та Білозірської об’єднаних територіальних громад шукали можливості спільного утримання чи надання послуг пожежної охорони в межах чинного законодавства України та механізму передачі коштів на зазначені цілі. Микола Гулько запропонував затвердити або внести зміни до існуючої місцевої цільової програми Білозірської ОТГ щодо напрямку надання іншим місцевим бюджетам субвенції на послуги з пожежної охорони території Білозірської ОТГ, наступним кроком є підписання між Степанківською ОТГ та Білозірською ОТГ договору про міжбюджетний трансферт щодо забезпечення послуги пожежної охорони та на завершення передбачити в бюджеті Білозірської ОТГ видатки на надання субвенції Степанківській ОТГ, а Степанківська ОТГ відповідно збільшує дохідну та видаткову частину бюджету та матиме право надавати послуги пожежної охорони для Білозірської ОТГ.

За результатами консультацій наприкінці лютого на сесії Білозірської ОТГ відповідно до місцевої Програми «Забезпечення пожежної безпеки у Білозірській ОТГ на 2019 рік» передбачено субвенцію бюджету Степанківської ОТГ на суму 782 тис грн для забезпечення послуг з пожежної безпеки на території Білозірської ОТГ.

Про це інформує Черкаський ЦРМС

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 знаючий 21.03.2019 11:41
По факту є два пожежні автомоблі, яким по 40 років. Один невиїздний та не працює. Інший тече як сито, рукава застарілі. У пожежників, вік яких складає 50-70 років не має спеціалізованої одежі, на пожежі їздять у куфайках. Нехай приїдуть журналісти та подивляться на металобрухт. Водонапірна вежа на території подає воду у пожежежну машину 30-40 хвилин. Тут немає чим хвалитися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100