реклама

реклама

За фактом пошкодження пам’ятника у Трахтемирові на Канівщині, встановленого на честь гетьмана Петра Сагайдачного, порушено кримінальне провадження.

55906367_668136700256486_5164982839577411584_n Про це повідомляє офіційний сайт Золотоніської місцевої прокуратури.

За інформацією правоохоронних органів, Канівським відділенням Золотоніського відділу ГУНП у Черкаській області проведено огляд місця події, за результатами якого зафіксовані пошкодження верхньої частини пам’ятного знака. Наразі за вказаним фактом зареєстроване кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство).

Канівським відділом Золотоніської місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування зазначеного кримінального провадження. На даний час досудове розслідування триває, проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

Як зазначає «Козацький край», розслідування гарантовано перебуватиме під постійним прискіпливою увагою ЗМІ: повідомлення цього видання про злочин, скоєний у Трахтемирові, процитували більше 30 обласних і всеукраїнських інтернет-видань та телеканалів, серед яких і офіційні видання – від сайту департаменту Черкаської облдержадміністрації до офіційного видання Верховної Ради України. А завдяки інформагентству УНІАН про акт вандалізму в Трахтемирові знають вже й за межами України. Бурхливу цікавість до події виявили і громадські організації, які висловили сподівання, що правоохоронці проявлять належні зусилля для того, щоб піймати і належним чином покарати вандалів. Публікації в інтернеті викликали серію гнівних коментарів по всій Україні.

Нагадаємо, нещодавно був обстріляний з вогнепальної зброї і побитий киркою пам’ятник гетьману Петру Сагайдачному, встановлений торік на Покрову у Трахтемирові на Канівщині. Кулі зрешетили герб Петра Конашевича-Сагайдачного, а киркою, схоже, пам’ятник намагалися розбити навпіл. Коли саме невідомими мерзотниками скоєно акт вандалізму – точно невідомо, про надзвичайну подію повідомив випадковий подорожуючий 1 квітня.

– Точно знаю одне – стріляли і били пам’ятник ті, хто люто ненавидить усе українське, – заявив тоді директор Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тарас Теліженко. – Але ж не росіяни це десант у Трахтемирові висаджували – біснувалися швидше за все «українці» за паспортом, але безродні за своєю натурою «малороси». Такі примітиви зазвичай уявлення не мають про історію. Але, самі того не підозрюючи, вони перетворили на реально «бойовий» пам’ятник, який встановлено на честь 400-річчя перемоги над московитами. А війна з одвічними ворогами України, як відомо, триває і досі…, – сказав Тарас Теліженко. Директор заповідника знає, про що каже – ще зовсім недавно він і сам воював на Сході у складі 128-ї гірсько-піхотної бригади.

Його підтримує і скульптор пам’ятника Роман Турецький: «Для пам’ятника такого типу ушкодження – це як шрами для воїна. Дуріють – значить пам’ятник їм справді «небайдужий», бо правдивий і зачіпає за живе…»

Фото В’ячеслава Сиротюка

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Гроші 09.04.2019 16:36
Цих дуріючих мерзотників зазвичай люблять називати "активістами".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100