реклама

реклама

Голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб привітав заслужену художницю України Олександру Теліженко з 60-річним ювілеєм, інформує прес-служба Черкаської ОДА.

«Вельмишановна Олександро Василівно! Для всіх, хто знає Вас, Ви є взірцем працьовитості і наполегливості, духовності, людяності й душевної щедрості, – йдеться у вітальній адресі. – У суспільстві Ви відомі як професіонал, людина талановита, принципова і доброзичлива, яка користується авторитетом і повагою. Ви виховали не одне покоління майстрів народної творчості, які своїми творчими доробками уславлюють Черкащину і свого Вчителя. У Ваших витворах мистецтва – традиції і культура українського народу, співзвучне поєднання його минулого і сьогодення. Вони дарують насолоду та красу, змушують замислюватися над нашою самобутністю. Саме тому такою популярністю користуються Ваші виставки в Україні. Заслужене визнання отримали Ви і за кордоном.

Сердечно зичу Вам, шановна Олександро Василівно, щоб у Вашій душі і надалі нуртував дух творчості, енергійності, відданості справі, щоб здоровилося Вам і Вашій родині, щоб Ви постійно усвідомлювали себе щасливою людиною, коханою жінкою, реалізованою особистістю.

Нехай рушник Вашого життя гаптують любов, добро і шана від людей!»

Довідка

Олександра Теліженко належить до творчої родини, яка відома не лише на Черкащині та в Україні, але і далеко за її межами. Чоловік – Микола Теліженко – скульптор, графік, живописець та геральдист, син Тарас – мистецтвознавець, донька Олеся у 2005 році, будучи ще студенткою, отримує грант Президента України для обдарованої молоді за створення колекції сучасного одягу «Древо роду» з використанням мотивів українських аплікативних рушників південно-східної Черкащини.

Сама ж Олександра Василівна спершу працювала художником-модельєром та головним художником на фабриці художніх виробів ім. Лесі Українки в Черкасах. На підприємстві вона створила музей народної вишивки, в основу якого лягли матеріали польових експедицій по Черкащині. Творчі роботи Олександри Теліженко експонувалися на виставках у Києві, Москві, Ленінграді, а також закордоном: у Лос-Анджелесі (США), Улан-Баторі (Монголія), Торонто (Канада), Празі (Чехія), Калькутті (Індія) тощо. У 1991 році Олександра Василівна очолила Черкаський осередок Спілки майстрів народного мистецтва України, при якому в 1993 році створила науково-творчо-виробниче підприємство «Арта».

Пані Теліженко також займається і науковою роботою, має численні публікації в мистецьких та наукових виданнях України. В останні роки провела ряд персональних виставок. За значний внесок у розвиток українського прикладного мистецтва, вагомі особисті здобутки їй присвоєно почесне звання «Заслужений художник України».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 DOD 19.04.2012 19:53
Не все так просто...А чому ж тоді висловлено недовіру керівництвом Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександрі Василівні (і як керівнику обласного осередку, і як члену спілки)? А ще дуже жаль, що музею нема і сліди експонатів загубилися (чи не на порозі ПРИВАТНОГО підприємства "Арта")...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 старік 02.04.2012 19:59
дай боже їй наснаги та здоровья
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100