реклама

реклама

Цієї весни у лісовому масиві ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» з’явилася цікава новинка – екологічна стежка «Скарби природи», яка знаходиться на території Виграївського лісництва, у кварталі 25. За словами лісівників, вона відкриє усім відвідувачам двері у цікавий, незвіданий й таємничий світ лісового життя.

7

Головна мета екологічної стежки – це виховання грамотної поведінки людини в лісі, усвідомлення цінності природи, поширення знань про довкілля та формування екоорієнтованих умінь та навичок.

1-3

Еколого-просвітницька стежка «Скарби природи» проходить по унікальному лісовому масиву вздовж річки Рось, поблизу якої знайдено осередки прадавньої Трипільської культури. Маршрут починається біля найстарішої школи Корсунь-Шевченківського краю та проходить через заквітчані конваліями галявини, дубовий гай, наповнений мудрістю віків, водойму «Черепашиний рай» і закінчується біля мальовничого ставу, оточеного мішаним лісом. Під час прогулянки можна насолодитися пахучим різнотрав’ям лісостепової України.

2-1

Проклали еколого-просвітницьку стежку, обладнавши 10 видових пунктів-зупинок корсунь-шевченківські лісівники, а от проводити тут пізнавальні заходи буде інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта». Загалом протяжність стежки 4 км, упродовж яких досвідчені педагоги центру, лісівники знайомитимуть відвідувачів із місцевою флорою та фауною.

3-1

Розпочинається еколого-просвітницька стежка з історичного екскурсу, що має назву «Горохова діброва». Тут розповідають про старовинне поселення Виграїв, проводять активні природничі ігри. Наступна зупинка – болотна екосистема «Черепашиний рай», яка передбачає ознайомлення з болотною екосистемою та вивчення методів рівня забруднення водних ресурсів. Рухаючись далі відвідувачі потраплять у мішаний ліс «На перехресті світів», де дізнаються про особливості біорізноманіття лісових екосистем, вплив господарської діяльності людини на ліс та матимуть змогу долучитися до процесу лісовідновлення. На ялинковій галявині «Врятуй майбутнє» усім охочим запропонують взяти участь в еко-квесті «Збережи ялинку» та в акції зі збільшення площі ялинкових насаджень навесні та восени.

4-1

Екватором пізнавального маршруту стане «Квіткове поле», на якому учасників ознайомлять з червонокнижними первоцвітами та проведуть практичне розпізнавання різновидів лікарських лісових рослин. Шостий пункт – «Галявина з лишайниками» дозволяє оволодіти практичними навичками орієнтування в лісі за допомогою моху, сонця, компасу та карти. Вже за кілька кроків перед відвідувачами відкриється неймовірної краси водойма – «Озеро лісовика». Тут відбувається практичний майстер-клас з очищення води в умовах лісу. Далі – відкритий простір «Сонячна галявина», де можна ознайомитися з різновидами та особливостями лісових грунтів. Однією із корисних та важливих зупинок на цьому шляху є зупинка «Лікарські рослини», на якій не лише знайомлять з видовим різноманіттям рослин, а й вчать надавати медичну допомогу в природних умовах. Закінчується похід еколого-просвітницькою стежкою наметовим містечком «Людина в природі» – учасники вчаться встановлювати намети, розкладати вогнище, виготовляти похідні меблі.

5

«Еколого-просвітницьку стежку, насамперед, ми створили для школярів, аби виховувати у них ціннісне ставлення до природи. Проте кожен, хто цікавиться лісом, любить долучатися до активних природничо-пізнавальних заходів може її відвідати. На цій стежці ми розмістили плакати з закликами берегти та любити природу і сьогодні ці заклики є досить важливими та актуальними. Окрім того, це чудова можливість для всіх охочих подихати свіжим лісовим повітрям та помилуватися неймовірними лісовими пейзажами», – говорить директор Корсунь-Шевченківського лісгоспу Василь Яценко.

6

Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100