реклама

реклама

Стимулювати до створення ОСББ, мобілізувати функціонуючих нині співвласників житла в багатоквартирних будинках, мотивувати до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Саме з такою метою за підтримки ЄС та Програми розвитку ООН (ПРООН) в країні втілюють проект «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень». Він триватиме впродовж двох років. А сьогодні в Черкасах у Будинку рад організували тематичний навчальний семінар. Там співвласників багатоквартирних будинків, представників районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад навчали залучати грантові кошти на проведення енергоефективних заходів, інформували про аспекти функціонування ринку енергоощадних технологій.

Захід провели фахівці Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарювання облдержадміністрації спільно з координатором ПРООН у Черкаській області та регіональним консультантом IFC з питань енергоефективності в житловому секторі.

DSC0438

– Нині вкрай важливим та необхідним є упровадження енергоощадних заходів, адже енергоефективність житлового сектору в нашій країні – значно нижча порівняно з іншими, – зауважив присутній на семінарі перший заступник голови ОДА Тарас Висоцький. – І я переконаний, подібні проекти мобілізують громадян брати на себе відповідальність за енергозбереження своїх будинків, допоможуть їм покращити енергоефективність будівель через зменшення споживання енергії. Варто акцентувати не стільки на вартості палива, скільки на правильності його використання. Ініціатива ж має бути безпосередньо від жителів, які, усвідомлюючи переваги економного підходу, мають об’єднуватись, використовуючи інструменти, такі як «теплі кредити», реалізовувати заходи для пришвидшення енергоефективності будівель. Крім того, для цього є підтримка міжнародних структур, держбюджету, місцевих програм. Бо, на жаль, сьогодні інструментів існує набагато більше, аніж бажаючих їх використати. Відтак організований нині семінар буде неабиякою допомогою для ваших подальших рішень, сприятиме зміцненню потенціалу як новостворених, так й існуючих ОСББ, які вже до найближчого опалювального сезону зможуть розробити власні проекти з підвищення енергоефективності.

Слід відмітити, що «тепле кредитування» діє з 2014 року через державну програму кредитування населення, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів. До неї долучилися обласна державна адміністрація, районні державні адміністрації та міські ради області відшкодовуючи частку відсоткової ставки за кредитами за рахунок місцевих бюджетів.

Довідково:

У межах запровадженого проекту щонайменше 2 тис. нових ОСББ буде створено та загалом 4 тис. ОСББ пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами. У середньому майже півмільйона громадян одержать вигоду від реалізації проекту та не менше, ніж 1 млн українців підвищить свою обізнаність у сфері енергоефективності. Зауважимо, ЄС надає фінансування в 4 млн євро в межах Програми підтримки енергоефективності для України. ПРООН надаватиме технічну допомогу у впровадженні проекту.

Упродовж 2 років ініціатори проекту проводитимуть інформаційну кампанію на національному, обласному та місцевому рівнях, аби інформувати громадян щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування. Проводитимуть також  низку групових та індивідуальних консультацій для активних співвласників, що мають намір створити ОСББ, для вже створених ОСББ, ведення бухгалтерії, фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив з покращення стану будинків. Подати заявку на участь в проекті можна за посиланням : www.houses.in.ua/registration

Контакти координаторів:

Анна Бабкова, координатор ПРООН у Черкаській області по ЦСР – тел. 050 386 92 04, 098 949 11 13, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Дмитро Паламарчук, регіональний консультант IFC з питань енергоефективності в житловому секторі у Черкаській області – тел.097 889 13 85 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Про це пише сайт ОДА

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100