реклама

реклама

На території Суботівського історичного музею національного історико-культурного заповідника «Чигирин» археологи розпочали дослідження. Цього року група науковців дослідила геосканером приміщення церкви та територію навколо неї. Прилад зафіксував пустоти в самій церкві.

IMG_20190530_190100

– Іллінська церква побудована за наказом гетьмана Богдана Хмельницького в середині 17 століття. Апаратура показала квадратний об’єкт зі стінками. Можна припустити, що це поховання Богдана Хмельницького. Але це лиш припущення. Нині розкопки призупинені. Міністерство культури працювати в церкві не дозволило, лише на схилах музею, де ми досліджуємо 4 провалля. Проте якщо не копати підлогу в церкві, то принаймні можна подивитися пустоти в стінах. Є спеціальна апаратура – можна пробурити маленьку дірочку і запустити туди камеру, яка покаже, що там, – розповідає старший науковий співробітник інституту археології НАН України Лариса Виногродська.

Дослідження проводили фізики й геологи з університету ім. Т. Шевченка. Ларисі Виноградовій прикро, що науковці втрачають можливість дослідити пустоти в споруді, що їм не дають дозволу, але без обгрунтувань.

IMG_20190530_190909

– Нам не дають дозволу, бо кажуть, що «нічого не доведено». Але ж ми й хочемо дослідити пустоти, щоб можна було говорити предметно. У стінах можуть бути, наприклад, якісь документи. Влітку нам пообіцяли в Черкаському національному університеті провести конференцію, де обговориться це питання, – сказала Виноградова.

А поки археологи досліджують 4 провалля на схилах музею. Та там робота вперлася у брак фінансування, адже провалля потребують облаштування страхувальних балок, бо може завалитися стеля. У цілому, виявлені ходи становлять до 2 метрів у висоту та 4,5 метри в глибину. Тож поки розкопки заморозять.

У Черкаській ОДА фахівці з галузі культури зазначають, що таки не варто свердлити стіни і підлогу в церкві, щоб вона не зруйнувалася.

– Загалом це пам’ятка національного значення і саме Міністерство культури дає чи не дає дозвіл, щоб досліджувати підлогу і стіни Іллінської церкви. Та в цілому я розумію, що це таке. Бо за першою освітою я геолог і скажу, що ще в 70-х роках там зупинили будівництво, щоб не зруйнувати церкву, бо колона, що тримала дах, ще тоді на 20 сантиметрів пішла в бік. Інше питання щодо пошуку сховків в стінах церкви, то впринципі ніде ніколи ніхто в стіни нічого не замуровував. Та й подібні дослідження проводили вже в софії Київській і Умані. То розходження пустот з тим, що показував пристрій, складали до десятки метрів і конфігурації споруд були інші. А вартість робіт обраховувалася в мільйони, – зауважив керівник відділу охорони культурної спадщини Микола Суховий.

Він також доповнив, що 28 травня в Міністерстві культури під керівництвом заступника міністра Тамари Мазур відбулася нарада з цього приводу. Були там і археологи, і інвестори, і представники церкви, що орендує історичне приміщення.

– Вирішили підготувати на належному рівні науково-практичну конференцію, формат якої зараз розробляється. Саме на конференції врахують всі питання зокрема і можливої руйнації церкви. Тоді і вирішать подальшу долю розкопок в церкві, – зазначив Микола Суховий.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Газетяр 05.06.2019 00:24
Власникам отих геосканерів треба потренуватися на якихось зруйнованих приміщеннях і переконатися в їх точності, а не експерементуват и на історико-культурних пам'ятках національного значення. Взяти до уваги структуру грунту і рельєф місцевості, які дуже схильні до зсувів та обвалів. Потрібна дуже серйозна експертиза фахівців, а не галас в ЗМІ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Юра 03.06.2019 15:10
Краще взагалі не копати, ніж почати копати і покинути. Це як орієнтир для чорних археологів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Не здивували 03.06.2019 14:04
Цитую Борис Юхно:
Це якась клініка. Наробити галасу на всю Україну, а потім починати нити про брак коштів і взагалі - необхідність проведення підготовчої конференції та розробляти її формат. Залишили б все в спокої і "тренувалися на кошках".

Ніззя було раніше - телеканалу "1+1" у рамках президентської гонки дозволялося усе, а "розкопки" були вигадкою якраз для їхнього телешоу про тіпа історичні сенсації.
Тепер вибори завершилися, "1+1" не такі потрібні - "Мавр сдєлал свайо дєло". :-)
Тепер вже можна й пояснити, що розкопки в історичній будівлі - це не телесеріальчик.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Борис Юхно 03.06.2019 12:12
Це якась клініка. Наробити галасу на всю Україну, а потім починати нити про брак коштів і взагалі - необхідність проведення підготовчої конференції та розробляти її формат. Залишили б все в спокої і "тренувалися на кошках".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Ахрє... археологи 03.06.2019 10:55
Очам своїм не вірю: Суховий хоч щось сказав про пам"ятку археології! :eek:
Сиволап давно вже заявляв, що гнать тих "археологів" від телеканалу "1+1" подалі від церкви треба!
На що досі вичікував Суховий?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100