реклама

реклама

Сьогоднішня стратегія Російської Федерації полягає в тому, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні, створити хаос задля того, щоб підштовхнути світ до «розв’язання проблеми Криму і Донбасу» у власних інтересах. Подолати цей виклик можна лише за умови консолідації різних політичних сил і гілок влади в Україні.

Пресконф

На цьому наголосили політичні експерти з числа кандидатів у народні депутати від політичної партії «Сила і Честь», які 2 липня провели пресконференцію в Черкасах.

– Період зміни влади – дуже зручний час для Російської Федерації, щоб створити враження, ніби в Україні всі воюють проти всіх, відбувається максимальна поляризація суспільних поглядів, президентська влада неефективна, система безпеки і оборони не працює, – зазначила доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка Світлана Андрущенко. – Україна має бути готовою до цього. Фахівці середньої ланки, які працюють у міністерствах і відомствах, залишаються і досить ефективно реагують на ці виклики. Але, на жаль, є велика проблема в координації цих зусиль. Приміром, була б дуже бажаною зустріч президента з українською делегацією в ПАРЄ. Важливо було б провести широкі стратегічні наради щодо основних напрямків української дипломатії. А натомість ми бачимо звинувачення у відмові співпрацювати. Але чи є насправді з боку президентської влади запит на співпрацю?

Народний депутат України Іван Мірошніченко також вважає, що сьогодні Україна в зовнішній і внутрішній політиці стоїть перед дуже високим ризиком реваншу.

– Відбувається повна зміна зовнішньополітичного ландшафту. Як реагує на неї українська влада? Президент Зеленський зустрівся з керівниками Франції і Німеччини Емманюелем Макроном і Ангелою Меркель – і повернувся зі словами, що ніби «все супер». Потім у ПАРЄ повертаються росіяни. А згодом з’ясовується, що про повернення росіян наш президент знав уже під час зустрічей із Макроном і Меркель. Тобто, знав про це рішення, але не робив ніяких дій усередині України. Не зібрав ані депутатів ПАРЄ, ані РНБО, ані фахівців МЗС... А після цього починається скандал між президентом і міністром закордонних справ – скандал, якого в нормальному суспільстві при тих ризиках, які в нас є, не мало б бути в жодному разі!.. Наші моряки залишилися в російському полоні, і знов жодних нарад ані в РНБО, ані з залученням міністерств. Далі. Виявляється, нас запрошували на зустріч «великої двадцятки», але Україна там представлена не була. Я розумію, що для українського керівництва там могли виникнути певні дискомфортні умови та виклики, але ж лідер країни мав там бути! – зауважив Іван Мірошніченко.

Він наголосив, що ці приклади свідчать про необхідність консолідації українського суспільства і української влади заради спільного вирішення загальнонаціональних завдань.

– При всій повазі до президента можу сказати, що 73-відсоткова підтримка – це лише аванс, а не оцінка заслуг, вмінь, досвіду. Люди виявили довіру, і її потрібно цінувати, – наголосив депутат.

Він додав, що розраховує на співпрацю в парламенті усіх проукраїнських політичних сил, у тому числі «Слуги народу» і партії «Сила і Честь».

Народний депутат України, представниця української делегації в ПАРЄ Олена Сотник наголосила, що нинішня влада має лише кілька місяців для того, щоб відновити авторитет України у світі, який похитнувся в останні роки. Це буде дуже важко зробити без залучення професіоналів, які «глибоко в темі багатьох секторів економіки і державного управління». На думку депутата, саме з таких фахівців сформований партійний список партії «Сила і Честь».

Цю ж думку підтримав і кандидат у народні депутати від «Сили і Честі» по 194-му округу, юрист і правозахисник Валерій Макеєв.

– Якщо до влади прийдуть просто молоді симпатичні обличчя, у нас може виникнути «яма фаховості», адже потрібен час для того, щоб початківці ввійшли в курс справи. А те, як перехідні періоди впливають на перебіг справ у державі, я дуже добре знаю як практикуючий адвокат. Зараз відбувається судова реформа, і деякі справи лежать у судах не те що місяцями, а роками, – зазначив Валерій Федорович.

Експерти висловили переконання, що вади в роботі нової влади не є винятково її відповідальністю. Їх значною мірою інспірують і моделюють певні сили, які сподіваються на реванш в Україні. Ці виклики також треба долати.

– Зрозуміло, що кожна політична сила, вигравши вибори, намагається мінімізувати вимушену співпрацю з іншими. Але якщо наш президент дійсно хоче з першого дня мати поруч із собою досвідчених фахівців, він повинен зробити правильний вибір, – наголосив Іван Мірошніченко.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 4 04.07.2019 13:00
Доки не будуть створені нова Верховна Рада і уряд, ніякої визначенності не буде. Проводити зараз наради з депутатами і експертами, які за 5 років не змогли вивести Україну з глухого кута - без толку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100