реклама

реклама

У Черкасах в будинку культури ім. Кулика протягом двох днів (сьогодні і завтра) проводиться тренінг американського психотерапевта тренера та ветерана війни у В’єтнамі Р. Френка Пьюселіка на тему «Якісна комунікація як запорука успіху соціальної адаптації ветеранів до умов мирного життя».

IMG_20190715_134114

На тренінг можуть завітати всі охочі. Він безкоштовний.

Захід відбувається для ветеранів АТО, їх родин та фахівців, які працюють з ними. Як зазначають організатори, тренінг дасть можливість покращити емоційний стан цільової аудиторії, отримати особистісний розвиток у рамках повернення з війни, покращити стосунки з рідними, друзями, оточуючими, адаптуватися в соціумі.

– Працюємо з учасниками АТО, їх родинами, з переселенцями зі сходу та Криму. Знаємо їх проблеми. Також розуміємо, що треба порозуміння між людьми, що лишилися на мирній території з тими, хто переживає досвід бійця. Тому спробували знайти фахівця такого рівня, який може навчити не лише спілкуватись з оточуючими, а й знаходити спільну мову в родинах. Адже в перелічених категоріях осіб є багато розлучень та конфліктів. Нам вдалося знайти висококласного фахівця – Френка, який має великий досвід. Знайшлися люди, що допомогли організувати захід фінансово. Тому захід безкоштовний, – каже черкащанка, керівник ГО «Регіональний психологічний кризовий центр» Наталія Мисан.

74-річний американець Френк розповів, що працює з великою кількістю людей, зокрема з тими, хто згодом допомагатиме бійцям, які повернулися на мирні території, адаптуватися до нормального життя.

– Свого часу я був у Вєтнамі, рік пробув в гарячих точках лікарем. Наслідком були певні психологічні проблеми. І коли ми поверталися після призову, нас ніхто не зустрічав і ніяких психологічних служб не існувало. Перші 15 років після введення військ у В’єтнам влада намагалася зрозуміти, як нам допомогти і ще знадобилося років десять на розігрів. Я спершу долучився до програми як клієнт, через певний час став консультантом, регіональним керівником і ось тепер я тренер. Скажу, що протягом цього часу я дізнався як правильно вибудовувати системи, які б могли допомогти солдату в його особистому житті, в його трансформації, стати більш щасливим і спокійним. До мене тепер звертаються клієнти з більш як десяти країн в різних континентах, – розповідає Френк Пьюселік. – Саме тому маю намір створити міжнародну програму з допомоги саме українських солдатів.

Про основні принципи системи і розповів фахівець:

– Треба зразу розуміти, що солдат приходить не з проблемою, а з потенційною мудрістю, новими вміннями. І хороший консультант той, хто допомагає солдату зрозуміти, які зміни і знання він приніс з війни. І ця робота не направлена виключно на те, щоб подолати посттравматичний стресовий розлад. Це прекрасний побічний ефект, але не мета. Ветеран – це людина, що є джерелом сили, мудрості і честі для країни, міста… Перебування на війні – дуже страшна ситуація, але це дає людині можливість здобути таку силу, віру, що не народиться в інших обставинах. І усвідомлення того, ким ти став, коли вижив після війни, робить з тебе унікальну особу. Це може принести велику користь оточенню. І наша мета найти краще, що має солдат, а не складати список з його проблем, – роз’яснив Френк Пьюселік.

IMG_20190715_131228

На думку фахівця, кожен, хто дійсно брав участь у бойових діяв, має проговорити те, що він відчував і усвідомив, щоб правильно зрозуміти здобутий досвід.

– Кожному солдату одного дня треба проговорити те, що він пережив. Але не можна спинятись та акцентувати увагу на посттравматичних розладах, хоч кожен солдат володіє результатом стресу. Це потенційний майданчик, щоб проаналізувати, що з тобою було і як жити далі. Прописувати діагнози – не для нас. Моя ціль – буди вдячним солдату за службу і допомогти їм відкопати в своєму досвіді результат та зробити це ресурсом на все майбутнє життя, – каже Френк Пьюселік.

Колишній депутат Черкаської міськради, нині психолог Володимир Мамалига у свій час воював і на сході України, і брав участь в локальних конфліктах на території СРСР. Сьогодні він серед учасників тренінгу і каже, що це вкрай корисно.

– Процес підготовки тренерів мені надзвичайно близький, бо я сам працюю і з дітьми, і з батьками, і з усіма охочими. Тож думка такого досвідченого фахівця мені важлива, – каже Володимир Мамалига.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Петрович 16.07.2019 03:25
Про постравматичний синдром американці нам говорили ще після того як наші солдати почали повертатися з Афганістану. Та хто їх слухав. І тому вже 30 років ні розуміння ні "розігріву".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100