реклама

реклама

Перевірити умови утримання ув’язнених та засуджених у слідчому ізоляторі приїхав сьогодні в Черкаси заступник міністра юстиції Денис Чернишов.

12

За словами начальника СІЗО Романа Дяченка, перевірки для їхньої установи – річ звичайна. Найчастіше перевіряє прокуратура, навідуються й представники інших контрольних органів.

– Через це якщо у нас і бувають недоліки, на них постійно вказують, – зазначив керівник СІЗО. – У межах своїх повноважень та фінансування ми їх усуваємо.

1

Так, після грудневого візиту до установи Дениса Чернишова було доукомплектовано штат працівників медичної частини слідчого ізолятора, завершено ремонт у душовій, замінено електричні лампи на сучасні економічні. На жаль, проблеми з дахами залишилися – на їх ремонт вічно бракує коштів.

– Намагаємося їх розв’язати із залученням місцевих бюджетів, – каже заступник міністра.

Виставка предметів, за допомогою яких у СІЗО намагалися пронести заборонені речі

Пан Чернишов у супроводі журналістів ознайомився, зокрема, з умовами утримання вагітних жінок. Їх наразі у СІЗО троє. Камера розрахована на чотирьох. Є чотири ліжка, полиця з книгами та настільними іграми, телевізор. Жінки, яких тут утримують, кажуть, що умови цілком пристойні, необхідний для нормального життя мінімум забезпечено.

3

5

4

Побажавши їм «гарного дня», Денис Чернишов рушає далі – в медичну частину.

У приміщенні медчастини зроблено недорогий ремонт. Начальник обласної філії Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України Володимир Брожик, відповідаючи за запитання заступника міністра про забезпеченість ліками, твердить, що ліків цілком достатньо.

– Така відповідь насторожує, – зазначає Денис Вікторович.

– Звісно, межі досконалості немає, але того, що ми маємо зараз, цілком достатньо для надання необхідної медичної допомоги, – твердить Володимир Леонідович.

За його словами, наразі медична служба має також усіх необхідних лікарів, у тому числі й вузьких фахівців. Є навіть стоматолог. Якщо потрібно, залучають фахівців із міських лікувальних закладів. У разі, коли необхідна операція, ув’язнених доправляють до міських та обласних лікарень і диспансерів. У СІЗО цілодобово чергують медичні працівники – лікар або фельдшер.

7

Із медичної частини перевіряючий прямує до місця утримання засуджених, яких залишено в СІЗО для участі в господарській діяльності (прибирання, миття, приготування їжі тощо). Їх одинадцять, усі влаштовані на роботу й отримують зарплату. В їхній кімнаті, крім ліжок, – стіл, телевізор, два акваріуми, клітки з пташками і домашньою шиншилою. В сусідньому приміщенні обладнана капличка, висять ікони, патріотична агітація, стоять обідні столи. В кутку – мікрохвильова піч і електричний чайник, в іншому кутку – холодильник. Засуджений, який погодився поговорити з журналістами, каже, що задоволений тим, що залишився в СІЗО, а не потрапив до колонії.

10

9

Від засуджених заступник міністра прямує до душової кімнати. «Я в кожному закладі виконавчої служби завжди обов’язково перевіряю стан харчоблоку, кімнати відпочинку персоналу, камери, де утримуються жінки, і лазні», – каже Денис Вікторович. У душовій нещодавно зробили ремонт, тож приміщення має вигляд нового і по-сучасному обладнаного.

11

Завершивши огляд СІЗО, Денис Чернишов зазначив, що під час цього інспектування ніяких порушень не виявлено, й поїхав.

Натомість, начальник СІЗО Роман Чернишов погодився відповісти на запитання журналістів. Останні зауважили, що їх неприємно вразив важкий запах тютюнового диму, який наповнює майже всі приміщення СІЗО. За словами пана Дяченка, право курити ніяк не обмежене нормативними актами. На запитання, чи не можна розвести по різних камерах курців і некурців, він відповів, що серед контингенту СІЗО некурців практично немає, а правила розподілу ув’язнених по камерах чітко визначені парламентом і урядом.

8

– Специфіка слідчого ізолятора полягає в тому, що 22 години на добу ув’язнені перебувають у приміщенні, – зазначив Роман Дяченко, додавши, що постійно виводити їх надвір покурити немає ніякої можливості.

Начальник установи твердить, що в СІЗО намагаються чітко виконувати як українські нормативні акти, так і вимоги європейських інституцій, запровадження яких узяла на себе Україна. Втім, це не завжди дуже легко.

– Одне з основних приміщень СІЗО будували в 1904 році як млин, – зазначив заступник міністра Денис Чернишов. – Зрозуміло, що коли будували млин, то про виконання європейських норм утримання ув’язнених ХХІ століття ніхто не думав і не міг думати...

На сьогодні в СІЗО утримується 220 осіб підслідних і 144 засуджених (щодо більшості з них вирок ще не вступив у законну силу).

6

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Петрович 15.07.2019 21:31
Приїхала комісія на зону, туди заглянула, сюди, дійшла до харчоблоку: "Как питается контингент?" Хозяин "У нас предусмотрено четырех разовое питание" Комиссия "А вы их не балует?" Хозяин: "Да почему балуем? Понедельник,вто рник, среда и четверг, а пятница, суббота, воскресенье и так перебьются..."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100