реклама

реклама

Український жіночий фонд у партнерстві з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (НДІ) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) здійснює гендерний моніторинг позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 21 липня 2019 року.

Напередодні виборів, зведено найбільш повні та актуальні дані про участь жінок-кандидаток. Загалом, у виборах беруть участь 5831 кандидат – 1314 жінок (23%) та 4515 чоловіків (77%). Хоча жінок-кандидаток менше, вони не менш мотивовані до участі у виборах – враховуючи пропорцію зареєстрованих кандидатів, жінки рідше відмовляються від участі у виборах.

Були проаналізовані списки та кандидати від партій по мажоритарних округах 10 партій, які мають високий рейтинг та/або регіональну підтримку: «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – «За життя», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Самопоміч», «Сила і честь» та «Слуга народу».

В результаті з’ясувалось, що 4 з 10 партій не дотримались квоти. Водночас, навіть ті партії, які дотримались квоти, почасту ставили жінок на малопрохідні позиції. В першій половині списків жінок вдвоє менше, ніж в другій. Вдвічі менше, ніж в списках – жінок-кандидаток в одномандатних округах, тільки 16%.

У Черкаській області цей показник складає 27%.

Відповідно, прогнозується, що з мажоритарних округів буде обрано вкрай мало жінок. Формального дотримання квоти в списках кандидатів недостатньо для представництва жінок на рівні 30% серед кандидатів, що будуть обрані за списками, та загалом у Верховній Раді.

Український жіночий фонд звертає особливу увагу на фактичні можливості для рівної участі жінок і чоловіків у виборах народних депутатів. Ключовою у досягненні більш збалансованого представництва жінок у виборчому процесі та в політиці є роль партій.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100