реклама

реклама

Серед липня на тальнівський бюджет сніговою лавиною звалилася ще одна проблема – відсутність грошей на інсулін. Тальнівці, що користувалися даною державною програмою і отримували ліки від цукрового діабету безкоштовно, пишуть про проблему в одній із груп соціальної мережі.

240720191458057028977

Про це інформує журналістка Ліна Яловська у «Вістях Черкащини».

«Звертаюся до всіх, хто інсулінозалежний, чому ми мовчимо, над нами просто знущаються. Якщо є інсулін, то не моє грошей, якщо є гроші, то немає інсуліну. Давайте разом звернемося до міністерства, досить мовчати», – пише у фейсбуці Валентина Гордієнко.

«Ситуація справді непроста. Кошти, що виділялися державною програмою на інсулін (для нашого району 73 тисячі гривень при потребі 230 тисяч на місяць), уже вибрані. В області сказали шукати гроші з місцевих бюджетів. Розпорядником цих державних грошей є районна адміністрація, яка має думати, де взяти гроші. У нас у районі 250 інсулінозалежних хворих, вони дуже обурені ситуацією. Що людям залишається робити – купувати інсулін за власні гроші?» – каже Олена Карпенко, завідувачка центральної районної аптеки, яка щодня чує незадоволення хворих.

Якщо взяти до уваги той факт, що багато інсулінозалежних належать до малозахищених верств населення, то їм буде важко справитися з проблемою самостійно.

Начальник фінансового управління Тальнівської РДА Наталія Шпичак пояснила проблему, що знову склалася у районі:

– Ми не стоїмо осторонь, а вболіваємо за ці питання, бо розуміємо наскільки це важливо для інсулінозалежних. У поточному році 1 мільйон 164 тисячі уже виділили на хворих цукровим діабетом, що розбиті помісячно: перші місяці до липня по 93,5 тисячі, з наступного місяця – 73 тисячі. Районна лікарня ж потребує 2 мільйони 471 тисяча гривень, місячна потреба – близько 200 тисяч. Документально підтвердженої вказівки покрити різницю між цими сумами у нас немає. Суму, якої не вистачає, 1 мільйон 200 тисяч, ми розділили між хворими на цукровий діабет з громади й сіл району. На район потрібно 625,5 тисяч, а у ОТГ – 683,3 тисячі до кінця року. Область, можливо, дофінансує з резерву.

У Департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА нам підтвердили про те, що начальник фінансового управління має рацію.

– У разі, коли є реєстр хворих на цукровий діабет, і він є загальнодержавним, є 100% впевненість у тому, що до кінця року державних коштів уже не буде за даною програмою, то тоді на оцей дефіцит можна написати місцеву бюджетну програму для покриття за кошти місцевого бюджету. Але коли надійдуть гроші з державного бюджету, тоді буде серйозна розмова з фінінспекцією щодо нецільового використання бюджетних коштів. Тому у даному разі місцева влада стоїть на розтяжці: з одного боку приходять люди, яким необхідний життєво важливий препарат, з іншого – а раптом Кабмін прокинеться і ухвалить рішення про додатковий розподіл асигнувань для цих людей. Що тоді робити? Гроші потрачено, доведеться відмовлятися від державної субвенції, і вони підуть іншій територіальній громаді, в разі невикористання будуть використані на інші цілі. От така ситуація, – пояснюють посадовці.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100