реклама
Sucurity Police

реклама

Дві амбулаторії та 7 ФАПів працюють на сьогодні в Набутівській ОТГ. І найближчим часом чекають відкриття третьої амбулаторії. Саме з питання охорони здоров’я поставив собі в пріоритет голова громади Олег Малюга.

IMG_20190820_111805

– Чому саме почали з амбулаторій? Бо питання охорони здоров’я стоїть у сільській місцевості досить гостро. Щоб зберегти людей, треба підняти охорону здоров’я на території громади. І тут мова не лише про приміщення, яку відвідуватимуть пацієнти, а й про обладнання, фахівців, автомобілі. Працюємо і над цим, – зазначає Олег Петрович.

Сьогодні триває завершення будівництва в амбулаторії в селі Набутів, що є центром ОТГ. За 4 місяці будівництва зроблено досить багато.

– У 2018 році цілий рік було використано лише для того, щоб зібрати папери для будівництва і цьогоріч в квітні лише приступили до роботи. На місці будівництва була аварійна будівля, та ми до останнього не демонтовували її, поки не отримали гарантій, що будуватимуть нову. Врешті пішов рух. Будівництво здійснюється за кошти держави плюс 10% нашої співучасті. Ми стартували поряд з іншими 23 амбулаторіями по області (по країні 513). І коштів нам залучили більше 8 мільйонів, а наше співфінансування становить 842 тисячі. Плюс в межах 56 тисяч наших на обладнання. Планували відкриття на 1 вересня, та бачимо, що не зовсім встигаємо, тож все відбудеться на тиждень-два пізніше. Підрядник також має забезпечити будівлю меблями і обладнанням. Автомобіль буде поставлений на суму близько 500 тисяч. Також буде і телемедицина, – розповідає голова громади.

IMG_20190820_110737

IMG_20190820_110857

IMG_20190820_111029

Цікаво, що працює тут вже і новий лікар. Щоправда, поки в старому приміщенні амбулаторії.

– Маємо трьох сімейних лікарів в ОТГ. Коли шукали ще одного, то нам обіцяли спершу інтерна, але дали лікаря. Можливо, тому що ми перед цим придбали будинок для лікарів. Тож його забезпечуємо житлом. Одна з лікарок планує іти на пенсію. У зв’язку з цим і радіємо, що маємо лікаря, – каже Олег Малюга.

У планах голови ОТГ взяти на роботу ще двох сімейних лікарів, закупити стоматологічний кабінет, апарат УЗІ. Послуги планують надавати, залучивши приватних підприємців – стоматологів та інших лікарів по питанням роботи УЗІ.

Сам молодий лікар Валентин Камінський нещодавно закінчив інтернатуру, пропрацював в ОТГ всього два тижні. Каже, що за електронною базою за ним поки підписали декларації лиш 12 осіб. Звісно це мало, але очікує на збільшення кількості пацієнтів, окрім того з наступного місяці працюватиме і в амбулаторії в Деренківці.

IMG_20190820_110652_1

За словами Валентина Камінського, після закінчення навчання в Запорізькому університеті йому дали направлення в Корсунь-Шевченківський район. Тут йому ближче добратися до батьків, люди і природа чоловіку подобається. Громада надала житло. Окрім того, працюватиме в повністю новій будівлі, яка саме добудовується.

Слід зауважити, що торік в с. Деренковець відкрили оновлене приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Ідея по реконструкції, оновленню приміщення амбулаторії була запропонована членом виконавчого комітету сільської ради, місцевим громадським активістом Володимиром Вовчанівським, а керівництво ОТГ це підтримало. Вартість проекту становила близько 500 тис.грн (70 тисяч від бюджету громади і 430 тисяч від жителів села).

IMG_20190820_102030

Були замінені двері, вікна, електропроводка, сантехніка, проведено капітальний ремонт всіх кімнат, закуплено нові меблі, нове обладнання, наочну агітацію. Зроблено пандус та майданчик для збору аналізу на мокротиння. В амбулаторії є кімната денного стаціонару (адже село протяжністю 9 кілометрів і, прийшовши, після процедур піти одразу можуть не всі), лабораторія, жіночий оглядовий кабінет, кабінет лікаря, і комфортне фойє. Для впровадження ідеї залучались депутатські кошти, кошти місцевого бюджету, підприємців, спонсорів і жителів громади.

IMG_20190820_102542

IMG_20190820_102810_1

У рамках реформи охорони здоров’я в селі Сахнівка, що входить до ОТГ зроблено також ремонт водяного опалення в ФАПові.

Окрім відкриття амбулаторії, в громаді чекають і відкриття ЦНАПУ. Покращення якості надання адміністративних послуг для населення підтримано програмою «U-LEAD з Європою». Тож після перевірки якості ремонтів в будівля для ЦНАПУ, шведська фірма виокремила саме це ОТГ з-поміж 11 інших в області. Тепер в ОТГ буде ЦНАП, за програмою «U-LEAD» вдасться його забезпечити технікою.

– Децентралізація потрібна для наближення послуги ближче до населення. Плануємо надавати в ЦНАПі 86 послуг. Поки люди в громаді можуть отримати 11 послуг. Коли буде комп’ютерне забезпечення з програмним забезпеченням, то всі інші послуги будуть надаватися надалі. Плануємо, щоб тут отримували паспорта, соціальні послуги. До речі, планується, що матимемо і автомобіль для фахівців закладу, – зазначив Олег Петрович.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100