реклама

реклама

Відомий митець Микола Теліженко вважає, що що панно на палаці культури «Дружба народів» таки справді неможливо врятувати. Про це повідомляє сайт НародUA.

Нагадаємо, що сьогодні головний архітектор Черкас Микола Упир заявив, що ремонтникам доведеться зняти мозаїчне панно на фасаді палацу. До обстеження панно було залучено фахівців із Київського науково-дослідного інституту будівельних конструкцій. Вони з'ясували, що панно перебуває в аварійному стані: 30 % цього панно просто «висить у повітрі». Микола Теліженко також був у складі комісії, яка здійснювала обстеження.

«Панно валиться. Я був у цій експертній комісії, дивився. Справді валиться, і врятувати його дуже тяжко. Воно абсолютно аварійне. Ми лазили там із архітекторами, дивилися, чи його можна реставрувати. Реставрація зараз дорожче коштує, чим щось нове зробити. Зараз ціни ростуть кожного дня. Ті ж будівельні матеріали виросли в ціні буквально на минулому тижні. Мішок цементу був 50 гривень, то зараз уже, напевно, 70 гривень коштує», - розповів Микола Теліженко.

За його словами, проблема панно – металева арматура.

«Арматура руйнується сама по собі. Наприклад, будинок з химерами у Києві, де скульптури завалилися – то завалилася арматура, а не самі скульптури. Арматура має таку властивість – корозія називається. І так само й тут, арматура підвела. Це панно уже свій час вистояло. Монументальне мистецтво на 10 років встановлюється. А те, що встановлюється, наприклад, на 100 років, коштує набагато дорожче. А тоді, мабуть, грошей мало дали, зекономили, і тому воно руйнується», - вважає художник.

Він також підтвердив те, про що уже говорив головний архітектор Черкас Микола Упир. Невдовзі буде оголошено конкурс для того, щоб визначити, що саме буде замість панно прикрашати палац культури.

«Поки триватиме конкурс, все закриють великим банером – може навіть із зображенням цього ж таки панно. А тоді на конкурсі потрібно буде визначити кращий проект. Нехай товариш Фірташ дає гроші, майстри є», - жартома запевнив Микола Теліженко.

Наостанок поцікавилися у митця, чи взяв би він участь у конкурсі, і якщо так, то що саме зображував би на панно.

«Я однозначно буду брати участь у такому конкурсі. Це ще не значить, що  я виграю, але в будь-якому разі участь хочеться взяти. Щодо того, що там буде зображено, то це треба думати. У всякому разі, якщо справа – пам'ятник Богдану Хмельницькому, то й тут щось мало би бути присвячене Богдановій славі. А по-друге, величезна дата – ювілей Шевченка. Чому Шевченків край не може мати одне з великих панно, присвячене поетові?», - риторично запитав Микола Теліженко.


Нагадаємо, що Теліженко з-поміж іншого є автором славнозвісної мозаїки «Козак Мамай» на магазині «Рубін» у центрі Черкас.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+9 #9 О.Мацюцька 23.04.2012 14:41
Відповідаю "Ужасті": про перший пам'ятник Симоненкові говорити боляче. Шкода скульптора, якого тодішня влада просто замордувала своїми побажаннями і вимогами щодо того, як пам'ятник має виглядати. Бо вони ж "замовили музику". В результаті, у поспіху, до чергових виборів, вийшло те, що вийшло. То було при Волошині. Мені також, як і іншим, цікаво: а де ж гроші, зібрані людьми? Якщо нема результату, то треба повернути гроші громаді міста. З другим пам'ятником історія інакша, але також дуже негарна: тут уже скульптор дозволив собі відверту халтуру. Ну не має Демйон "гонору" (почуття честі). А таким людям доручати знакові роботи категорично не можна. Правда, зараз такий час, що саме подібні люди плавають зверху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 Оксана Колісник 21.04.2012 08:22
Цитую Сергій:
Художники Черкас, а ви чого в рот води понабирали? Поміж себе обговорюєте Теліженків-Демйонів, а сказати їм в очі правду чомусь ніби соромитесь...
і до шановної О.Мацюцької також: до чого тут Теліженки? Та їхні витинанки з ляльками-мотанками? Звісно, ця творча родина цілком підходящий "громовідвід" (і маловразливий з огляду на особитісні якості). Про гроші і мистецтво можна говорити скільки завгодно - це не сьогоднішня і не вчорашня дилема. А от про вигляд саме Чекас поговорити було б варто. З Теліженками, з Гордовою, з архітекторами, які, окрім Гонци всі кутках сидять і бояться відлякати імовірні "халтури". Про ставлення міськвиконкому, який "брендотворенням " займається і ща чортзначим...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #7 Ужасть 20.04.2012 19:46
Цитую О.Мацюцька:
Коли відкрилось шахрайство скульптора Демйона (пам'ятники Симоненку і Шевченку він зробив однаковими, тільки голову поміняв), він у якомусь інтерв'ю сказав, що якщо у всіх решти художників нема таланту знаходити замовлення, то це не його проблема. А в нього цей талант, якраз, є.
Точно такий талант є у сімейства Теліженків, тільки помножений на 4. "Нехай дають грошей!" - і тут зразу ж з'являться ВОНИ зі своїми витинанками, рушниками машинної вишивки і однотипними ляльками-мотанками.

Дайте оценку талановитому витвору а саме памятнику Симоненку из гипса, открывавшемуся при широком скоплении интеллигенции г. Черкасс паном Волошиным (на деньги собранные и содранные с школьников города) в 2009 году кажется? Не подскажите, в каком музее это произведение искуства?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 Сергій 20.04.2012 17:12
Художники Черкас, а ви чого в рот води понабирали? Поміж себе обговорюєте Теліженків-Демйонів, а сказати їм в очі правду чомусь ніби соромитесь...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #5 О.Мацюцька 20.04.2012 14:16
Коли відкрилось шахрайство скульптора Демйона (пам'ятники Симоненку і Шевченку він зробив однаковими, тільки голову поміняв), він у якомусь інтерв'ю сказав, що якщо у всіх решти художників нема таланту знаходити замовлення, то це не його проблема. А в нього цей талант, якраз, є.
Точно такий талант є у сімейства Теліженків, тільки помножений на 4. "Нехай дають грошей!" - і тут зразу ж з'являться ВОНИ зі своїми витинанками, рушниками машинної вишивки і однотипними ляльками-мотанками. Та не можна не захоплюватись Олександрою Теліженко, бо вона прекрасний менеджер: невтомно піарить всі ці сумнівні "художні твори". І має той самий "талант", що й у Демйона - бути там, де дають гроші. В прямому ефірі каналу "Антена" художник Тамара Гордова якось сказала, що те, що роблять Теліженки, не має ніякого відношення до творчості. Боронь боже допустити цю сім'ю до панно! Панно дуже велике, і треба буде себе весь час контролювати, щоб воно не потрапляло в поле зору.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #4 Дядя Вася 20.04.2012 09:13
Господи,невже подібне одоробло як на нижньому фото "всядеться" тепер на Дружбі? Якби у цих ушльопків були мізки й руки,вони б зробили фото,поділили на сектори,реставр ували,замінили що треба і повернули б все назад.Але так би зробили у Польщі,Чехії...Але не в Україні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 krylohlop 20.04.2012 00:03
Треба провести максимально відкритий конкурс! Сподіваюся, так і буде, і нове панно буде ще кращим за попереднє. І дуже шкода, що склалася сумна черкаська традиція, коли громада дізнається про зміни вже постфактум.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Дядя Вася 19.04.2012 19:58
Дивно.У нас 80% підземних комунікацій(тіл ьки-що міністр ЖКГ озвучив) висить на соплях-і пофіг.Щось тут не те.Панно могло б благополучно висіти в повітрі ще років 25.Комусь вже є халтура,яка точно не буде довговічніша старого панно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #1 DOD 19.04.2012 19:41
А невже у когось є сумніви, що талановита сім"я Теліженків - майстри на всі руки, аби гроші платили....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100