реклама

реклама

Колаж з «України Молодої» (umoloda.kiev.ua)

Колаж з «України Молодої» (umoloda.kiev.ua)

«9 квітня Центральна виборча комісія визначила кількість округів в кожній області... Однак найцікавіше в процесі можливих маніпуляцій виборчою географію чекає нас попереду. До 30 квітня ЦВК має встановити межі округів в кожній області. А тут закон дає чималий простір для суб'єктивних і політично-вмотивованих рішень», – пише у блозі на «Українській правді» Голова Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко.

Фахівець зазначає, що в різних областях України КВУ провів громадські обговорення щодо оптимальних варіантів «нарізки» округів. Відбувалося таке обговорення і в Черкасах. Нагадаємо, що тут на розгляд громадськості були запропоновані варіанти поділу області на 6 і 7 округів. У результаті на Черкащині ЦВК затвердила сім округів, як це і було на виборах у 2002 році. І хоч тепер черкащанам не слід побоюватися, що в них могли забрати один округ, проте постало питання про встановлення меж цих округів.

«З тієї інформації, що надходить стає очевидно, що в деяких регіонах процес «нарізки» остаточно перейшов із суто технічної в політичну площину… Інформація поки-що неофіційна і буде добре, якщо вона в кінцевому випадку не підтвердиться, однак вона корисна для розуміння можливих ризиків», – пише Черненко, наводячи з-поміж інших прикладів і Черкащину.

«Місто Тальне і Тальнівський район завжди були центром виборчого округу через зручність розташування, кадровий потенціал і технічні можливості. Але є небезпека, що район буде «розірваний» навпіл: м. Тальне піде в один округ, села району в інший. А центр округу зроблять в місті Жашків, яке хоч і знаходиться в найвіддаленішій точці округу і не має досвіду організації окружних виборчих комісій, зате є базовим для одного з кандидатів – назвемо його «лояльним».

Інша проблема в обласному центрі – Черкасах. Кількість виборців в місті вистачає на півтора округи, тому завжди там був один округ суто міській, один «змішаний» – частина міста і частина Черкаського району. Сьогодні джерела повідомляють, що місто буде розділене на 3 частини і до кожної додадуть по цілому шматку адміністративно-лояльної сільської місцевості. Тобто замість одного «цілісного» і одного «змішаного» округу, отримаємо три «змішаних». А те, що виборчі округи виходять географічно відірваними і знаходяться на різних берегах Дніпра, так то ж проблема членів ДВК і самих кандидатів», – пише Олександр Черненко.

У свою чергу експерт Черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас у коментарі «Прочерку» зауважив, що юридично справді можливо включити місто Черкаси до складу трьох округів. І формально претензій пред’явити буде неможливо.

– Хоча з точки зору організаційного процесу це незрозуміло. Адже чи буде за таких умов врахована позиція черкаської територіальної громади? Ні, вона розчиниться. Крім того, є й інший аспект. Погано коли округи формують під певних кандидатів, а не навпаки. Це означає, що в нас немає сьогодні достойних кандидатів, і певні зацікавлені кола намагаються за рахунок формування округу підтягнути можливості того чи іншого кандидата, – зазначив Юрій Сас.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 20.04.2012 16:04
Ничего страшного,выбир аем нормальных и только своих.Киевские пусть избираются в Киеве,донецкие в донецке и т.д.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 О.ЧУПРИНА 20.04.2012 11:21
Як на мене,ніякої трагедії в черкаському ймовірному варіанті 3-х округів немає.В решті решт три депутати,об"єднавши зусилля можуть зробити більше корисного для Черкас ніж двоє.Але це повинні бути наші місцеві люди,такі що не продадуть наш спільний депутатський голос ні за яких умов. Потрібно сміливо іти і ПЕРЕМАГАТИ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Бондарь 20.04.2012 09:00
Сас "Хоча з точки зору організаційного процесу це незрозуміло. Адже чи буде за таких умов врахована позиція черкаської територіальної громади? Ні, вона розчиниться."
А те що 20 років були розчинені позиції драбівщини, чорнобаївщини? то це Ю.Соса не хвилювало! Коли на округ прибували тільки перед виборами або для вирішення особистих питань.Потрібно реорганізувати всі округи та перенести їх до нових райцентрів.В цьому випадку кандидати та депутати мажоритарники матимуть можливість вивчити територіальний склад області.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100