реклама

реклама

Із 60-ти мільйонів гривень, які міський бюджет Черкас отримав на ремонт доріг від продажу муніципальних облігацій, торік використали 5.


За цю суму проклали нижній шар асфальту на ділянках вулиць Котовського, Ільїна, Хрещатик та майже завершили прокладання мережі зливової каналізації на вул. Козацькій. Цієї весни «полатали» частину ям на вулицях Громова, Благовісна, бульварі Шевченка. Ремонтні роботи в місті продовжуються, хоча, можливо, не надто швидкими темпами. Головна причина: застарілі проекти і необхідність їх коригування. А ще роботи уповільнює необхідність прокладання зливової каналізації. Саме її недоліки досить несподівано виявили себе минулого літа під час «великого дощу».  Про ці актуальні питання розповідає голова бюджетної комісії міської ради Сергій Отрешко.

– Чи встигають комунальники здійснювати ремонт у визначені строки і де працюватимуть у першу чергу?

– Про окрему невідповідність проектів реальному стану речей вже йшлося. Зокрема, виникає питання про доцільність проведення тих чи інших робіт. Наприклад, прокладання зливової каналізації по вулиці Одеській у тому варіанті, що був передбачений проектом, потребує значних, місцями зайвих витрат. Досить проблематично вирити котлован, завглибшки 7 метрів, по тій стороні вулиці, де розташовані 2 заправки і автосалон. Тому зараз проект переробляється.

Досить неприємним сюрпризом стала і минулорічна якість українського бітуму, який значно вплинув на якість асфальтного покриття. На жаль, ця проблема проявилась не тільки в Черкасах, і найнеприємнішим є те, що виявляється вона вже після початку експлуатації нового асфальту. Навіть за наявності всіх сертифікатів і підтверджень результат вийшов далеко не задовільний. Тому на деяких ділянках нижній шар асфальту буде перекладатися. Не в останню чергу і через це була розірвана угода з генпідрядником. Тож з отриманих 17,5 млн. грн. авансів 12,5 було повернуто до бюджету як невикористані кошти.

– А як контролювати якість робіт надалі?

– У першу чергу, зараз стоїть питання про те, що генпідрядник повинен мати сучасну лабораторію, тому що бітум, який отримували торік, мав усі сертифікати і експрес-аналіз відповідав усім показникам… Але, як виявилося, папірці – це одне, а реалії – інше. Хто буде головним виконавцем робіт, визначатиме тендер.

– Які вулиці зазнають ремонту в цьому році і коли розпочнеться прокладання верхнього шару асфальту?

– Остаточно перелік вулиць, де будуть відбуватися ремонтні роботи, буде визначено тоді, коли буде удосконалено всі проекти і кошториси пройдуть державну експертизу. Насамперед, за планом, це вулиці Котовського, Смілянська, Хрещатик, Благовісна, Енгельса, Ільїна, Гагаріна і Козацька – з розширенням, освітленням і велосипедними доріжками. Також цього року до переліку додали проспект Хіміків. Крім цього, планується будівництво продовження вулиці Менделєєва до вулиці Ярослава Галана, яка з’єднає мікрорайон «Луначарський» з лікарнями.

Окрім коштів, які місто отримало від продажу муніципальних облігацій, ми ще отримаємо субвенцію з Держбюджету від акцизів на пальне. Один з головних напрямків її використання – це капітальний ремонт бульвара Шевченка.

Загалом тендер із поточного ремонту запланований на 25 квітня, а щодо капітального ремонту, то його варто чекати орієнтовно в середині травня.

Щодо прокладання верхнього шару – щебенево-мастичного асфальтобетону, то тут не варто загадувати наперед щодо термінів, адже ми не знаємо, яке буде літо. Тим більше, що цей матеріал досі в Черкасах не випускався. Тому, ймовірно, будуть тестові прокладання, аби упевнитися в його якості, бо експериментувати на черкаських вулицях більше ніхто не дозволить.

– Свого часу ви порушували питання про необхідність прокладання зливової каналізації на окремих вулицях. Чи вдалося зрушити його з місця?

– Однозначно, ні нижній шар, ні ЩМА не будуть прокладатися по вулиці Смілянській, доки там не буде зроблена зливова каналізація, оскільки це будуть викинуті на вітер гроші. Тому приблизно через місяць там повинні розпочатися відповідні роботи. Ще один відрізок – це відрізок вулиці Оборонної від школи № 8 до Смілянської, де теж постійно виникають величезні «озера». Загалом проблема зі зливовою каналізацією досить глобальна. Місто розвивалося швидше, ніж вона прокладалася, тому, скажімо, на половині вулиці Смілянської вона відсутня взагалі. А от дощові води з Південно-західного району спрямовуються в загальний колектор і далі – на очисні споруди «Азоту». Тому фактично місто платить підприємству за очистку дощу. Із більше 10 точок викиду зливових вод у Дніпро очисними спорудами забезпечена тільки одна. І це велика проблема, бо будувати півтора десятка очисних споруд – нерентабельно і нереально. З іншого боку, маємо глибинний колектор, який почали будувати ще за радянських часів. Він починається від залізничного вокзалу і закінчується в районі узвозу Островського, але не добудований усього метрів 100. Цей колектор міг би прийняти на себе мінімум дві третини всіх викидів, і саме там можна було б робити очисні споруди. Звісно, це великий проект, але він потрібен. Можливо, ця проблема не така помітна загалу, як стан доріг, але вона не менш важлива, бо забруднюється Дніпрова вода, якою ми всі користуємося.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #18 Володимир МАМАЛИГА 24.04.2012 22:20
Цитую Ужасть:
С тебя получился хороший отец, нормальный руководитель ОСББ...но все остальное... извини :sigh:

А з тебе чмо і є чмо. Жуть :)))АНАНІСТИ...тю..аноніми..ВО! :)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #17 Оксана Фігура 22.04.2012 13:08
Хлопці, ну чого ви так одне одного б'єте по найболючішому місці? Ви, взагалі то , можете думати і говорити про щось інше, крім особливого предмету чоловічої гордості? І не хочеш, а згадаєш того Фройда з його теорією...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #16 МАРГО 22.04.2012 12:17
Отрешко - уникум. В том смысле ,что с уникальным постоянством наступает на одни и те же грабли и при этом даже не собирается учиться на своих ошибках.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #15 Елена 22.04.2012 11:15
Не знаю і не повинна знати за якою технологією укладається асфальт, але те що зараз робиться з нашими дорогами повинна розглядати прокуратура. Всі дороги міста в аварійному стані, а мікрорайон "Митниця" з багатотисячним населенням взагалі не має їх (вул. Героїв Дніпра). Я дивуюсь, чому автовласники та власники маршруток досі не подали на мерію в суд за такі "дороги". Неповага як до живих так і до мертвих - дорога на кладовище №6. Хай би мера повезли туди на екскурсію...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #14 федор принципиальный 21.04.2012 20:35
неприэмным сюрпризом пане отрешко для черкащан оказалось что у руля оказались тупые бездарные выскочки которых или папа протолкнул или ворованные деньги за которые скуплены голоса вот почему годами вы вешаете лапшу а город тонет в грязи областной центр без дорог нормальных трттуаров светофоров коммунального транспорта по украинк самые высокие тарифы а вы заняли кресло председателя бюджетной комиссии и даете только советы правильно ВОЛОДЯ МАМАЛЫГА говорит
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 федор принципиальный 21.04.2012 20:17
наши местные вожди почитать их комментарии ну все они знают умеют поучают а на деле выясняются что они обыкновенные преступники угробили город спалили гордость черкащан завод МАШБУД растаскивают по карманам городской бюджет отрешко если не ошибаюсь имеет прямое отношение к дорожникам укладывающих асфальт а теперь ну просто главный специалист рассказывает о технологии укладки расскажи кто наказан кто привлечен к уголовной ответственности спроси у папы как раньше за такие дела великие руководители уже лес валили на севере а вы продолжаете на уши лапшу вешать совесть когда проснется
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 Мойша 21.04.2012 19:36
Требую! После проведения ремонта ямончого или капитального СТАВИТЬ табличку. Ремонт проведен таким то дорожным подразделением, главный инженер тако-то, его домашний адрес и гарантийный срок роботы дороги после ремонта. А еще ввести, вернее вернуть смертную казнь только для главных инженеров, прорабов и нач. облавтодоров за брак в роботе. Плохие материалы для ремонта, пусть громогласно отказыается от ресонта и обосновывает почему. Или на крайний случай создать народно-водительскую мафию и закатывать этих бракоделов в их асфальт , на глубине 2 метров.
Господа дорожники Черкащины - Вы У**ДЫ!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 ЧК 21.04.2012 19:20
А може варто було мати справу з поляками, які хотіли займатись ремонтами Черкаських доріг(http://www.novadoba.info/top-theme/128-top-tema-rozbyti-dorogy/1177-dorogy-v-cherkasah-remontuvatymut-mozhlyvo-poljaky).Але мабуть "своїм" дуже хотілось освоїти ці кошти - вони їх успішно освоять,а розбиті дороги і повернення кредитів ляжуть на плечі іншого мера.До речі, як і зменшення надходжень до бюджету(ПАТ "Азот"викупив землю на якій знаходиться виробництво) і з 2014 року в міськбюджет не надійде плата за землю від ПАТ "Азот",а це більше 14 млн грн. Отакий мер-"господарник"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 Дядя Вася 21.04.2012 18:21
Хто й справді вважає,що ми,українці,пат ологічно не вміємо класти цей довбаний асфальт в межах всієї країни? ТА НАМ ПРОСТО НЕ ВИГІДНО ЙОГО КЛАСТИ ПО ТЕХНОЛОГІЇ!Це виробництво працевлаштовує десятки тисяч годувальників сімей плюс трохи менше працівників СТО.А скільки дрібонького начальництва варить на ньому свою копійку від Ужгорода до Луганська? Наші дороги-це класичний СПРУТ.Вони на нього навіть схожі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #9 Ужасть 21.04.2012 15:57
Цитую Володимир МАМАЛИГА:
Поганому депутату, паскудному черкащанину та бездарному голові бюджетної комісії заважають...яйця на Соборній площі і нормальне містечкове жлобство ;-) ;-) ;-)

ВоФФА, а тебе даже свои....... не мещают...
С тебя получился хороший отец, нормальный руководитель ОСББ...но все остальное... извини :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100